Falsk runsten ett tvättäkta skämt

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
För en vecka sedan skrev VF om att någon i Filipstad försökte sälja en runsten på Blocket. En nyhet som fick riksgenomslag. Nu visar det sig att hela historien var ett skämt. Om än med en allvarlig underton. – Det visar att man kan lura medierna, säger Torbjörn Strömberg, lärare på Spångbergsgymnasiet i Filipstad.

Det var passande nog under gårdagen – den 1 april – som en uppsluppen Torbjörn Strömberg och ett gäng av eleverna från byggtvåan på Spångbergsgymnasiet stövlade in på VF:s redaktion, kånkandes på en synnerligen tung last.

Närmare bestämt den omskrivna runstenen som någon fram tills nu okänd Filipstadsbo försökt sälja på Blocket.

– Den här våra elever gjort. Det var vi som la ut den på Blocket och planterade det som en nyhet, säger Torbjörn Strömberg.

I VF blev runstenen en nyhet eftersom det knappast tillhör vanligheterna att man säljer dylika saker på Blocket. Vi kontaktade även en runstensexpert på Riksantikvarieämbetet som blev nyfiken på det hela, men som utifrån bilderna på stenen kunde konstatera att det inte rörde sig om äkta vara, utan snarare en mer sentida efterapning.

Att den var så sentida att den var nutida visste dock ingen.

– Idén till att göra runstenen kom egentligen från eleverna själva, när vi pratade om runor under en lektion i språkhistoria. Då sa någon, ”kan vi inte göra en runsten själva” och då tänkte jag, ”visst varför inte”, berättar Torbjörn Strömberg.

När runstenen väl var färdig föddes nästa idé – att lägga ut den på Blocket för att se om någon ville köpa den. Och samtidigt bestämde sig Torbjörn Strömberg för att ge sina elever en liten lektion i mediekritik genom att anonymt tipsa ett antal medier om att stenen var ute till försäljning.

– Vi ville föra en diskussion om källkritik i medierna och visa att man kan få ut nyheter där som inte är någonting, säger han.

Och tilltaget lyckades, även om VF:s artikel egentligen bara konstaterar att någon lagt ut en runsten till försäljning, vilket ju var helt sant. Tilltaget lyckades också lura en hel del Blocket-köpare, berättar Torbjörn Strömberg.

– Vi har fått in flera bud på stenen, från 100 kronor upp till 5 000, säger han.

Eftersom bluffen avslöjades den 1 april kan vi på VF inte annat än dra en smula på smilbanden och gratulera till ett lyckat skämt. Och en stilla förhoppning om att slippa liknande tilltag i framtiden.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.