Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Värmlands affärer

Wermlands Brygghus expanderar

Foto: Anna Tjäder

Vid årsskiftet flyttar Wermlands Brygghus in i nya lokaler i Kristinehamn. Med hjälp av en nyemission ska företaget finansiera flytten och investeringen i ett nytt bryggverk med målet att femdubbla produktionen de kommande fem åren.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Vi har letat lokal i drygt ett år och nu har vi äntligen hittat rätt. Vi har varit ute efter en lokal med karaktär för att visa på att ölbryggning är ett gammalt hantverk säger Hans Skan, grundare och vd på Wermlands Brygghus.

Företaget kommer att hyra en 700 kvadratmeter stor lokal i en av de anrika tegelbyggnaderna hos Kristinehamn Turbin AB, KTAB och samtidigt investerar man i ett nytt bryggverk för att öka kapaciteten.

– Under 2016 producerar vi 100 000 liter och i de nya lokalerna har vi en målsättning att komma upp i en halv miljon liter inom fem år. Det vill säga vi vill femdubbla produktionen, säger Hans Skan.

Budgeten för flytten och investeringen i det nya bryggverket ligger på 5,5 miljoner kronor som ska finansieras av en nyemission som pågått fram till mitten av september.

– Nyemissionen ligger på fyra miljoner kronor och i och med det nya bryggverket kommer vi att kunna växa ordentligt.

Med de nya lokalerna öppnas även möjligheter för ytterligare verksamheter upp.

– Vi har väldigt mycket visningar och provningar i kombination med mat och i de nya lokalerna kommer vi få helt andra förutsättningar vad gäller den verksamheten. Där kommer vi att sätta av ett rum till provsmakning som kan hållas öppet någon gång i månaden för allmänheten, säger Hans Skan.

Idag producerar Wermlands Brygghus nio sorters öl fördelat på lättöl, folköl och starköl och omkring 65 procent av produktionen går idag till Systembolaget där man finns i de värmländska butikerna.

– Nästa steg är att bredda oss geografiskt framför allt för starkölen. I dagsläget ligger vi i systembolagets sortiment "lokalt och småskaligt" och ambitionen är att vi vill komma in på det fasta sortimentet som har spridning över hela landet.

Wermlands Brygghus är Värmlands första mikrobryggeri och verksamheten har nu pågått i tre år. Hans Skan menar att företaget haft en konstant uppåtgående kurva.

– Vår öl är hantverksmässigt bryggd med kärlek av rena råvaror och utan tillsatser. Vi tar inga genvägar i produktionen och intresset för öl är jättestort idag, säger han.

Rätta oss
1 / 2

Vid årssksiftet flyttar Wermlands Bryggus in i nya lokaler som man hyr av KTAB.

2 / 2

Christina Skan på Wermlands Brygghus.

Aktuell artikel (1 av 1)
Wermlands Brygghus expanderar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!