Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Värmlands affärer

"Vill göra vardagen schysstare"

Sedan nio år tillbaka är Anders Pertun vd för Selma Spa i Sunne. Under åren har det varit flera år med mörka siffror men de senaste två somrarna har man slagit besöksrekord under juli månad och nu ser det ljust ut för spahotellet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sommaren 2015 innebar ett all time high rekord för Selma Spa när beläggningen ökade från 37 till 82 procent under juli månad och omsättningen landade på 8,2 miljoner kronor. Under årets julimånad slogs rekordet igen och omsättningen ökade med ytterligare 700 000 kronor.

– Förra året hade vi enorm draghjälp av flera stora arrangemang i Sunne vilket gjorde att vi hade bra beläggning tidigt. I år ökade vi ytterligare 700 000 kronor i omsättning under juli månad utan att ha de stora arrangemangen. Ökningen låg inte i volym för vi hade omkring 500 gäster färre än 2015 men de vi hade betalde generellt lite mer och konsumerade mer här på plats, säger Anders Pertun.

Han menar att hotellet genomfört flera lyckade satsningar.

– Bland annat har vi öppnat vår nya takterass där vi hade första arrangemanget på midsommar. Det är en stor investering men vi ser redan att det blir bra. Där har vi också hittat Sunnebon på ett sätt vi inte tidigare gjort och det är vi väldigt nöjda med.

Han menar också att en allmän träningstrend i samhället bidragit till att göra Selma Spa till ett attraktivt besöksmål.

– Vi är ett aktivt spa och man kan vara här hela familjen och hitta någonting att göra. Dessutom har vi skogen som granne som är hetare än någonsin. Människor söker det idag och vi ligger helt rätt, säger han.

Anders Pertun har varit vd för Selma Spa i Sunne sedan 2009 och under åren har det inte bara sett positivt ut. Bland annat fick han 2014 uppdraget att stänga Quality Hotel Selma Lagerlöf. Men svåra beslut är inget som skrämmer honom.

– Jag är ingen förvaltande hotelldirektör, jag gillar utmaningar. Jag förstår att man ibland måste avveckla för att kunna utveckla och jag tycker att utveckling kul. Så länge det finns utvecklings- och intäktspotential så fortsätter jag med det jag gör, säger han.

De senaste åren har antalet hotellbäddar i Sunne och norra Värmland minskat och Anders Pertun menar att det såklart är något som påverkat Selma Spa.

– Det är klart att nedläggningen av Quality Hotell Selma Lagerlöf påverkade oss under 2015. Sedan är det så att Sunne som ort har legat på en beläggningsgrad runt 40 procent de senaste åren och det är inget att skryta med. Det var inte ett fullbelagt hotell som stängde, men visst har det påverkat oss, säger han.

Innan han kom till Selma Spa öppnade och drev Anders Pertun ett hotell inom koncernen i Strömstad och han minns telefonsamtalet när han blev erbjuden vd-posten i Sunne.

– Jag hade flaggat för Nordic Choice att jag ville vara kvar i koncernen men göra något annat. Petter Stordalen ringde upp mig, vi pratade ett tag och sedan sa han: kom ihåg en sak Pertun, ingen minns en fegis och så slängde han på luren. Sedan gick det en timme och så ringde min chef och erbjöd mig direktörsjobbet.

Han tackade ja och pendlade till en början från Strömstad till Sunne men sedan några år tillbaka bor han tillsammans med sin fru i ett torp utanför Sunne.

– Det är det bästa vi har gjort. Där får jag återhämtning från första sekund jag kliver ut ur bilen. Jag hämtar mycket energi från skogen och att gå omkring hemma och göra saker med händerna. Bygga något eller måla en dörr.

Och just återhämtning är något han återkommer till när han pratar om sitt jobb och hur han ser på branschen.

– Jag tror att branschen i stort mår ganska bra och jag tror att det har att göra med att vi människor allt mer förstår att vi måste lyssna på våra kroppar och ge oss tid till återhämtning, säger han.

Samtidigt brinner Anders Pertun för hållbarhet och hans vision är att göra Selma Spa till ett ännu mer medvetet hotell.

– Bland annat jobbar vi med att ta ett ännu större ansvar för det som ligger på tallriken än vi gjort tidigare. Dessutom vill jag skapa en större medvetenhet hos såväl medarbetare och kunder. Det är inte så mycket en vision som en mission men det driver mig och kan vi bidra till att göra vardagen schysstare för folk så är det bra. Självklart måste det finnas en lönsamhet för utan ett lönsamt hotell kan vi inte göra några investeringar men min ambition är att göra det på ett sätt så att vi inte sliter ut varandra.

Han menar också att Petter Stordalen som äger Nordic Choice Hotels inspirerar och genomsyrar verksamheten på Selma Spa.

– Det är oerhört inspirerande att jobba åt Petter för han och hans fru Gunhild har ett starkt engagemang som är äkta. Det är något som spiller över på oss. Alla som checkar ut från det här hotellet har till exempel varit med och bidragit till att skydda regnskogen, säger han.

Efter två väldigt framgångsrika somrar väntar nu ytterligare utmaningar men när Anders Pertun tittar i backspegeln ser han att utvecklingen går åt rätt håll.

– 2012 var ett jättetufft år, vi sa upp folk på grund av arbetsbrist och det var nödvändigt att anpassa kostymen. Men med de senaste årens omsättning kommer även resultatet. Det finns såklart övrigt att önska men idag bär vi våra kostnader och har en positiv kontantström. Vi är inte längre en tärande del i koncernen, vilket känns väldigt bra, säger han.

Ander Pertun

Ålder: 53

Familj: Fru, två vuxna barn, sju hönor och en katt.

Intressen: Natur och så bygger jag gärna saker när jag är ledig.

Tittar på: Nyheter och danska tv-serier.

Läser: För lite. Slukar magasin, är allmänt inredningsintresserad och läser mycket inrednings- och arkitekttidningar, men tyvärr för lite böcker.

En dag med Anders Pertun

06:00 Då ringer klockan och jag och min fru prioriterar att äta frukost ihop och tittar på morgonnyheter. Sedan matar jag djuren innan jag åker.

08:00 Jag undviker möten direkt på morgonen utan försöker sätta mig in i hur det gått på de olika avdelningarna dagen innan. Sedan gör jag en runda till avdelningarna för att hälsa på alla. Efter det går jag igenom mail, har möten eller annat kontorsjobb.

12:00 Jag har jobbat i hotell och restaurang i hela mitt liv och då har man lärt sig att äta när det finns mat. Men jag försöker äta lunch 12 tillsammans med de andra i personalmatsalen. Sedan under eftermiddagen är det ofta möten eller kundbesök.

17.30 Leder jag ett spinnpass då jag går och byter om och blir instruktör istället, det är jätteskönt. Efter det försöker jag gå hem i tid och inte sitta kvar och jobba.

22: 00 jag läser Dagens Industri för nästkommande dag på paddan och somnar strax innan klockan elva. Men jag försöker egentligen ha skärmfritt på kvällen och morgonen.

Rätta oss
1 / 6

Anders Pertun är vd för Selma Spa i Sunne och har efter några mörkare år nu levererat fina resultat under sommarmånaderna. – Vi är inte längre en tärande del i koncernen, vilket känns väldigt bra, säger han.

2 / 6

Anders Pertun är vd för Selma Spa i Sunne och har efter några mörkare år nu levererat fina resultat under sommarmånaderna. – Vi är inte längre en tärande del i koncernen, vilket känns väldigt bra, säger han.

3 / 6

– Efter jobbet brukar jag byta om och leda ett spinningpass, säger Anders Pertun.

4 / 6

Den nya takterassen öppnade på midsommar och har enligt Anders Pertun blivit en succé. – Här har vi hittat Sunnebon på ett sätt vi inte gjort tidigare, säger han.

5 / 6

Under årets julimånad slogs förra årets rekord igen och omsättningen ökade med ytterligare 700 000 kronor.

6 / 6

Aktuell artikel (1 av 1)
"Vill göra vardagen schysstare"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!