Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Värmlands affärer

Styrelsearvodet en investering

Foto: Anna Tjäder

Lars Klinghagen äger och driver de tre Sats-anläggningarna i Karlstad som sammanlagt har omkring 6 800 medlemmar. Sedan åtta år tillbaka arbetar han med en extern styrelse och menar att det varit viktigt för företagets utveckling.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Jag ville ha en extern, aktiv styrelse, inte bara en styrelse på pappret. De håller mig på banan eftersom jag är vd och ska verkställa de beslut som tas och jag ångrar inte det en sekund, säger han.

Det var när han skulle starta upp sin andra Satsanläggning 2008 som Lars Klinghagen kände att han hade behov av en styrelse. Sex år tidigare hade han startat upp det första Sats i Karlstad.

– Jag växte, affärerna gick bra och då hade jag omkring 35 anställda men jag kände mig ganska ensam, säger han.

Lars hade tidigare gått LIFT med Almi under ett år samt en utbildning inom styrelsearbete och valde efter det att plocka in två externa styrelseledamöter.

– För mig var det viktigt att ha en man och en kvinna eftersom 60 procent av våra medlemmar är kvinnor. Jag behövde ha in ekonomikompetensen och någon som kan organisations- och personalfrågor, utveckling och ledarskap.

För Lars Klinghagens del handlade det om att plocka in kompetenser i bolaget som han själv saknar.

– Jag tycker inte man kan se styrelsearvodet som en kostnad utan för mig innebär det att jag investerar i kompetenser som tillför företaget något, säger han.

Att styrelsen sedan är aktiv, menar han är enormt viktigt.

– Det är a och o för mig, är de inte aktiva så slänger ju jag pengarna i sjön. Jag ställer mig hela tiden frågan om styrelsearvodet är värt det jag får tillbaka. Och så länge som både jag och styrelsen svarar ja på den frågan så kör vi på tillsammans. Vi har en öppen dialog.

Han uppmanar också fler att våga ta steget till att arbeta med en extern styrelse.

– Många företagare känner kanske, precis som jag först gjorde, att man inte har tid att lägga på ett aktivt styrelsearbete, men en aktiv styrelse spar i längden tid. För mig är styrelsen en markering, mot mig själv och andra. Det ligger en stolthet i att säga att jag har en extern styrelse, det betyder någonting.

Rätta oss
1 / 1

– Många företagare känner kanske, precis som jag först gjorde, att man inte har tid att lägga på ett aktivt styrelsearbete, men en aktiv styrelse spar i längden tid, säger Lars Klinghagen, vd för Sats i Karlstad.

Aktuell artikel (1 av 1)
Styrelsearvodet en investering

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!