Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Värmlands affärer

Nu kan du sköta skogen via datorn

Foto: Anna Tjäder

Skogsstyrelsen har de senaste åren satsat på sina e-tjänster och intresset för att sköta sin skog via internet bara växer.

– Som skogsägare kan du via e-tjänsterna sköta mycket av det du tidigare behövt vara på plats i skogen för att göra, säger Lennart Ståhl som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Skogstyrelsens digitala verktyg är till för skogsägare och skogsföretag som vill förenkla arbetet med sin skog. Med hjälp av interaktiva karttjänster kan man logga in och sköta mycket av arbetet via nätet.

– Du kan se väldigt detaljerat på din egen fastighet, bland annat syns om du har kultur- och naturmiljöer på din fastighet som är värda att bevara. Du kan se vad som avverkats, vart det behöver gallras, du kan läsa av markfuktighet, terränglutning och även mäta ut volym i ditt skogsområde för att beräkna hur mycket som ska avverkas och hur mycket du får ut av det, säger skogskonsulent Lennart Ståhl.

Via interaktiva kartor kan man också jämföra området mellan olika år för att få en överblick över skogens utveckling.

– Fördelen är att du kan sitta i Stockholm och äga skog i Värmland och ändå ha full kontroll och sköta allting via datorn, säger Lennart Ståhl.

Via tjänsten "skogens pärlor" kan vem som helst gå in och titta vart det finns värdefulla nyckelbiotoper och som skogsföretag eller skogsägare kan man dessutom skicka in avverkningsanmälningar via internet. Den informationen finns tillgänglig via Skogsstyrelsens webbsida och det är något som alla inte uppskattar.

– Många anser att det är en privat sak, men avverkningsanmälan är en offentlig handling tillgänglig för alla, säger Lennart Ståhl.

Som skogsägare kan man också ta del av det så kallade gröna kuvertet via e-tjänsterna.

– Där får du en sammanställning från samtliga berörda myndigheter som rör din skog.

FAKTA

På Skogsstyrelsen.se kan man logga in på Mina sidor som är en avgiftsfri e-tjänst som är öppen för alla skogsägare och deras ombud. På Mina sidor finner du samlad information om din skogsfastighet; det finns kartor, planeringsverktyg, checklistor och en komplett guide för att skapa och skicka avverkningsanmälningar. När du är inloggad i Mina sidor kan du även skriva ut ett så kallat grönt kuvert över din fastighet. Det gröna kuvertet är gjort för att du som skogsägare enkelt ska få en sammanställning över viktiga uppgifter om din fastighet. Källa: Skogsstyrelsen

Rätta oss
1 / 1

– Fördelen är att du kan sitta i Stockholm och äga skog i Värmland och ändå ha full kontroll och sköta allting via datorn, säger Lennart Ståhl på Skogsstyrelsen.

Aktuell artikel (1 av 1)
Nu kan du sköta skogen via datorn

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!