Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 19 januari - vecka 3
Värmlands affärer

Med rötterna i Hagfors

Foto: Anna Tjäder

Elms byggnadsfirma är familjeföretaget i Hagfors som startade på 50-talet och nu ägs och drivs av tre bröder. Just nu bygger de bland annat bostäder i kvarteret Enen i Torsby och vd Göran Elm ser positivt på byggbranschen i norra Värmland.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Det känns som att även de mindre orterna på landsbygden har ett uppdämt behov av nybyggen det senaste året, säger Göran Elm, vd på Elms byggnadsfirma.

I kvarteret Enen i Torsby pågår bygget för fullt. Bostadshuset som byggs åt Torsbybostäder ska stå klart i slutet av februari och innehåller av 23 lägenheter i tre plan. Innan vintern kommer ska fasaden färgas och markarbeten ska göras så att det går att asfaltera.

– Allt har gått jättebra och vi följer tidschemat. Det är lite speciellt för i det här projektet kommer vi även utföra kakelarbeten själva, något som vi egentligen brukar lämna ut på entreprenad, säger Peter Åslund, platschef.

Och just bredden är något vd Göran Elm lyfter fram när han pratar om hur det är att driva en byggfirma med bas i Hagfors.

– Vi är verksamma på landsbygden och måste anpassa oss efter de projekt som kommer ut, vi kan inte specialisera oss för mycket. Vi har snarare gjort tvärtom och försöker ha ett så brett verksamhetsområde som möjligt, säger han.

I dagsläget har Elms omkring 75 anställda där den största delen jobbar inom byggverksamheten samtidigt som företaget även driver två mekaniska verkstäder i Hagfors. Samtidigt har verksamheten fått en ytterligare bas i Torsby där man nu har flera projekt på gång tack vare att arbetschef Ulf Olsson arbetat baserad i Torsby under många år. Men de pågående projekten finns över hela länet.

– De senaste åren har vi bland annat byggt tre hyreshus med 60 lägenheter i Karlstad i kvarteret Kooperatören åt Karlstadshus. Vi har byggt ett nytt sågcenter på Hagfors Järnverk åt Uddeholm, en banklokal i Säffle, renoverat industrilokaler och så jobbar vi en del år kraftverksindustrin. Det blir omväxling för alla genom att jobba på olika slags projekt, säger Göran Elm.

Elms har sin bas i Hagfors men arbetar över hela Värmland och angränsande län. Och Göran Elm tror att byggbranschen har ljusa år framför sig.

– Karlstad bygger mycket nu och de mindre orterna ligger några år efter i processen där men det är på gång. Jag tror att det är ljusa utsikter för byggbranschen de närmsta åren. Vi får många förfrågningar och troligen kommer det byggas mycket framöver, säger han.

Företaget har aktivt valt att arbeta med att få ned medelåldern bland sina anställda och det gör man bland band annat genom lärlingar.

– Vi har haft som målsättning under många år att inte ha en medelålder som skenar. I branschen är det många företag där medelåldern är väldigt hög och för att undvika det försöker vi ta in två lärlingar varje år när skolorna slutar på våren. Det är ett sätt att rekrytera yngre och genom det tror vi på framtiden. Det är viktigt att få in unga i branschen och i företaget, säger Göran Elm.

Rätta oss
1 / 4

Peter Åslund, platschef, Göran Elm, vd och Ulf Olsson arbetschef framför bygget av kvarteret Enen i Torsby.

2 / 4

Peter Åslund, platschef, Göran Elm, vd och Ulf Olsson arbetschef. – Det känns som att även de mindre orterna på landsbygden har ett uppdämt behov av nybyggen det senaste året, säger Göran Elm.

3 / 4

Göran Elm och Ulf Olsson i bostadshuset i kvarteret Enen som ska stå klart i februari 2017.

4 / 4

Göran Elm är vd för Elms byggnadsfirma i Hagfors.

Aktuell artikel (1 av 1)
Med rötterna i Hagfors

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!