Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Värmlands affärer

Klas Hallberg:”Jag vill känna att jag lever innan jag dör”

Foto: Anna-Lena Ahlström

Med glimten i ögat, personliga anekdoter och väldigt mycket värmländska. Karlstadsbördige föreläsaren och författaren Klas Hallberg använder humorn som kommunikationssätt för sin mission. Den tionde mars underhåller han på Guldvargen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Humorn är en resurs för att nå fram budskapet. Sedan är det ju väldigt roligt också och luststyrt på så vis. Jag vill liksom känna att jag lever innan jag dör, säger Klas Hallberg.

I över tjugo år har Klas uppmanat publiken att stanna upp och reflektera. Både från scenen och i sina böcker. Förra året släpptes hans samlingsverk ”Varför växer gräset?” Dessförinnan har han utforskat sina hypoteser kring hur människan borde leva i bokserien ”Hångla mer”, ”Arbeta mindre och få mer gjort” samt ”Hedra mysteriet – mindfulness på värmländska”.

Ett fel som Hallberg menar att vi gör i dagens samhälle är att inte acceptera känslan av ovisshet.

– Det får ju konsekvensen att när det råder en stor komplex oro, tar vi kontroll på små konkreta saker. Istället för att fundera på vad meningen med livet är, så äter vi fullkorn för att det är nyttigt till exempel.

Att dela med sig av sina osäkerheter är inget vi människor heller tycker om, menar han. Istället flyttar vi fokus från oss själva till sådant som vi är säkra på.

– I stället för att säga till sina arbetskamrater att man mår dåligt så säger man att Donald Trump är elak. Då blir man tillsammans i en slags ytlig tvärsäkerhet och ensam i djupt förvirring. Det tror jag att vi mår dåligt av.

Ett av hans ledord är engelskans ”utilize”, vars innebörd i princip handlar om att använda det man har.

– Eftersom jag har värmländskan så använder jag den och därför spelar den stor roll. Men hade jag varit från Kalmar så hade det varit småländskan som betytt mycket för min framgång.

Klas är också husfilosof i Sveriges Radio P4 och menar att en av hans yrkesmissioner är att uppmuntra folk att vara seriösa. Men inte nödvändigtvis allvarliga.

– Vi har blandat ihop de två begreppen och tror att man automatisk blir seriös för man rynkar pannan och ser stelopererad ut, säger han och fortsätter med att hans livsgärning är enkel:

– Om jag kan inspirera ett antal individer och organisationer att upptäcka vad som är angeläget för dem, göra det och kanske strunta i en del av det som är mindre viktigt – då ringar man in det jag vill uppnå.

Just detta hoppas han kunna förmedla till publiken på Guldvargen.

– Det blir lite rock’n’roll över hela kvällen och riktigt roligt. Både högtidligt och avslappnat samtidigt kan man säga. Och ett jädra bra party.

Rätta oss
1 / 1

Klas Hallberg utlovar både gapskratt och möjlighet till eftertanke under sin show på Guldvargen den tionde mars.

– Det ska ge åhöraren något i först läget och det är syftet med allt jag gör. Just därför har jag inte en identitet sin komiker, utan som föreläsare och författare.

Aktuell artikel (1 av 1)
Klas Hallberg:”Jag vill känna att jag lever innan jag dör”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!