Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Värmlands affärer

Högtryck ger kompetensbrist

Foto: Sveriges Byggindustrier

Bristen på kompetent personal inom byggsektorn är stor i Värmland just nu. Högtrycket inom byggbranschen gör att bristen märks på såväl hantverks- som tjänstemannasidan.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Vi lider brist på ett antal yrkeskategorier just nu, menar Ulf Zakrisson som är chef för Sveriges Byggindustrier i Värmland.

Allra svårast är det att få tag på mattläggare, plåtslagare och betongarbetare.

– Det räcker inte till för att täcka behovet som finns. Många av de värmländska byggarbetarna finns idag utanför länets gränser, i Örebro eller Norge till exempel.

När Ulf Zakrisson sammanfattar det generella läget i branschen just nu är det en ljus bild som målas upp med 5 000 nya bostäder som ska byggas bara i Karlstad.

– Det är en fortsatt positiv anda, vi har en byggboom av sällan skådat slag och för att jämföra behöver vi nästan gå tillbaka till 70-talet när stadsdelarna Orrholmen och Rud byggdes i Karlstad, säger han.

Men det är inte bara på hantverkssidan det saknas personal. Även på tjänstemannasidan är byggingenjörer och byggtekniker en bristvara.

– Vi kommer se en enorm brist på den sidan, det finns inga byggingenjörer att få tag på idag och inom tio år kommer det saknas upp emot 13 000 byggingenjörer i hela landet, säger Ulf Zakrisson.

Han menar att kompetensbristen gör att takten på byggandet blir långsammare.

– Vi hade kunnat bygga mer om det inte var för bristen på kompetens.

Byggbranschen påverkas mycket av konjunktursvängningarna och det är en bransch där det går häftigt upp och ned. Men just nu, menar Ulf Zakrisson, att både privata aktörer och allmännyttan bygger vilket för med sig det rådande högtrycket.

– Jag skulle säga att den positiva utvecklingen sträcker sig tre till fyra år tillbaka, med ett enormt uppsving det senaste året.

Att branschen är inne i en högkonjunktur just nu märks på alla plan och på rekryteringssidan står man inför flera utmaningar.

– Vi förstärker yrkeskåren med 1 000 personer per år, men vi brottas också med en åldrande yrkeskår samtidigt som vi behöver göra branschen attraktiv för fler. Vi jobbar mycket med jämställdhet och mångfald, säger Ulf Zakrisson.

Rätta oss
1 / 1

Ulf Zakrisson är chef för Sveriges Byggindustrier i Värmland.

Aktuell artikel (1 av 1)
Högtryck ger kompetensbrist

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!