Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Värmlands affärer

Fler vill ha nyckelfärdigt

På Älvsbyhus fabrik i Vålberg har man det senaste året sett en ökad efterfrågan på sina hus från den svenska marknaden. Samtidigt är exporten till Norge fortsatt hög.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Älvsbyhus har produktion i fyra fabriker i Sverige och Finland där en av dessa finns i Vålberg. Idag går hälften av produktionen till den svenska marknaden och hälften till den norska. Men efterfrågan från Sverige har ökat stort det senaste året.

– Sverige går otroligt bra idag så den andelen har ökat. För bara ett år sedan gick 80 procent av våra hus till Norge och 20 till Sverige, säger Stefan Olsson, fabrikschef på Älvsbyhus i Vålberg.

Den norska marknaden beskriver han som fortsatt stabil även om det märks en liten avmattning. Och Norge är en mycket viktig del för fabriken i Vålberg.

– Den är jätteviktigt för oss eftersom de bygger mycket i hela Norge just nu. Sedan är det är lite skillnad på de svenska och norska husen, det är lite mer jobb på de norska men det är vi vana vid, säger Stefan Olsson.

På Älvsbyhus tillverkar man modulhus som är nyckelfärdiga till kunden. På fabriken i Vålberg har man i dagsläget 35 anställda och bygger i snitt ett hus om dagen. Och Stefan Olsson ser positivt på framtiden.

– Om vi framöver kommer att öka kapaciteten ytterligare i den här fabriken kommer vi också behöva anställa mer personal, där tror jag att vi kommer att hamna, men jag vet inte exakt när.

Älvsbyhus gör det mesta själva på sina hus. Allt från att köpa skog och förädla den till att man har ett eget sågverk och betongfabrik där man gjuter grundar till att man färdigställer badrum och tvättstugor på plats. Man har en bred kompetens inom företaget och något man märkt av är brist på att få tag på kompetent personal.

– Det blir svårare och svårare att få tag på bra personal. Det brukar alltid lösa sig men visst är det svårare idag än för några år sedan. Svårast att få tag på är mattläggare, elektriker och rörmokare som kräver specialutbildning.

Den svenska marknaden är het i dagsläget och Stefan Olsson tror att den utvecklingen kommer att fortsätta och att man inom den närmsta framtiden kommer att bygga ännu mer.

– Inom företaget har vi en vision att dubbla vår kapacitet fram till år 2025 och här i fabriken har vi kapacitet för att kunna dubbla vår produktion på plats om det skulle bli aktuellt.

Men han menar också att alla delar inom byggsektorn inte hinner med i utvecklingen.

– Efterfrågan är stor och orderläget ser riktigt bra ut. Problemet idag är att det tar tid med bygglov vilket stannar upp processerna, men det gäller alla inom branschen, äger Stefan Olsson.

Rätta oss
1 / 1

Stefan Olsson, fabrikschef på Älvsbyhus i Vålberg, till höger, och Morgan Persson som är VVS-ansvarig.

Aktuell artikel (1 av 1)
Fler vill ha nyckelfärdigt

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!