Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Värmlands affärer

Farok Jodat tar storstadskänslan till Karlstad

Han har jobbat tjugo år inom restaurangbranschen i Karlstad och bara det senaste året har han öppnat inte mindre än tre nya restauranger. Men nu, menar Farok Jodat, att det inte blir fler projekt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det senaste tillskottet i Farok Jodats numera digra samling av restauranger är Banque Bistro & Bar, restaurangen i Wermlandsbankens gamla lokaler intill torget som numera är en del av handelsstråket Valvet.

– Jag tycker att man får en storstadskänsla när man är där. Jag ville utveckla en restaurang som påminner om ställen folk från Karlstad besöker när de är i en storstad. Nu behöver man inte åka någonstans för att få det, säger Farok Jodat.

Tillsammans med sin bror Daria Jodat driver han fem restauranger i Karlstad. Det som började för tjugo år sedan med ett baguettecafé har idag vuxit och blivit större än han själv räknat med.

– Egentligen hade jag tänkt nöja mig med Guldapan och Pitchers, men jag tycker att det är så roligt att skapa nya ställen, så det ligger mig lite i fatet, att jag fortsätter öppna nytt hela tiden.

Bröderna Jodat driver idag Guldapan, Pitchers, Nonna Grassa, Banque Bistro & Bar och Västra Matbar, den sistnämnda tillsammans med Helena Persson. Och trots att arbetet med att driva restaurangerna idag tar upp den mesta tiden försöker Farok Jodat vara med i verksamheterna.

– Jag försöker vara runt på allting, jag gillar att vara i mina restauranger och jobba. Mestadels är jag på Pitchers men även på de andra restaurangerna.

2007 öppnade han Pitchers i Karlstad där han var tidigt ute i franchisekedjan och har bland annat ansvarat för hur konceptet ska se ut över landet.

– Pitchers i Karlstad har varit själva grunden för konceptet och jag har varit med och satt en meny som passar hela landet och tagit fram allt från personalens kläder till sportinslagen i själva lokalen.

Vid årsskiftet valde Farok att köpa ut Pitchers som delägare ur restaurangen i Karlstad som han idag är äger själv, samtidigt som han är delägare i franchisekedjan. Och det har blivit många timmar gjorda på Pitchers, men får han välja själv är det Guld-apan som är den egna favoriten bland hans restauranger.

– Guldapan är ett ställe som man bara kan ramla in på där det finns ett stort utbud av öl och vin. Det är ett okomplicerat ställe med hög finess och hit går jag själv helst.

Den största utmaningen i att starta och driva restaurang i Karlstad menar Farok är tillgången på personal.

– Bristen på personal är ett stort problem, alla hantverksyrken lider brist idag, det samma gäller kockarna. När man täcker på serveringsdelen så är det ett slags mellanjobb för människor, ofta något man gör mellan olika faser i livet. Det gör att det ofta inte finns någon stolthet i att utföra arbetet, det är ett stort problem, säger han.

Farok säger själv att det var en ren slump som gjorde att han hamnade i just restaurangbranschen, men under åren har han efter hand byggt upp ett stort intresse för mat och vin.

– Jag gillar mat man kan dela, libanesiskt, argentinskt eller något liknande, när man får in ett stort fat eller massa rätter man delar med varandra. Det tycker jag är roligast, säger han.

Och inspirationen till sina egna restauranger hämtar han oftast på resor.

– Jag reser ganska mycket och äter ofta ute, jag har så många duktiga kollegor ute i världen. Jag plockar med mig idéer jag tycker är bra och tar med mig hem. Sedan om man får användning av det idag eller om fem år, det vet man inte.

Men han menar också att han inte behöver åka så långt för att hitta inspiration.

– Jag tycker att Stockholm matmässigt är en av världens bästa städer fortfarande.

Med fem restauranger i gång menar Farok Jodat att det inte blir fler nu.

– Förhoppningsvis kommer jag inte starta fler restauranger, jag känner att det räcker. Nu ska vi förvalta det vi har några år framöver för det tar alltid ett tag innan ställen blir självgående.

Och med tjugo år i branschen känner han sig nöjd med det han åstadkommit hittills.

– Min största lärdom är att man aldrig ska starta en restaurang, men det glömmer jag bort hela tiden. Jag har lärt mig att ha ett bra grundkoncept och sedan hålla den linjen. Jag tycker att det jag hittills har gjort i Karlstad inte är något att skämmas för, så jag tycker det är ganska bra.

Rätta oss
1 / 3

– Min största lärdom är att man aldrig ska starta en restaurang, men det glömmer jag bort hela tiden, säger krögaren Farok Jodat.

2 / 3

– Pitchers i Karlstad har varit själva grunden för konceptet och jag har varit med och satt en meny som passar hela landet och tagit fram allt från personalens kläder till sportinslagen i själva lokalen.

3 / 3

Banque Bistro & Bar i Wermlandsbankens gamla lokaler ger enligt Farok Jodat en storstadskänsla.

Aktuell artikel (1 av 1)
Farok Jodat tar storstadskänslan till Karlstad

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!