Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Värmlands affärer

De tar mentorer till hjälp

Foto: Anna Tjäder

Reklambyrån Happy Republic påbörjar snart sitt fjärde verksamhetsår. De vill inte ta steget till en extern styrelse, i stället har de tre delägarna sedan starten arbetat med mentorer får att få råd kring företagets utveckling.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Eric Höjdén är projektledare och vd och han startade tillsammans med Kim Grindvall och Kristoffer Ljung reklambyrån Happy Republic i Karlstad för tre år sedan.

– Vi startade upp från noll och det är egentligen bara en av oss tre som kommer från reklambranschen, vi andra har arbetat inom närliggande branscher, säger Eric Höjdén.

Under de år företaget har funnits har man växt och har idag sex anställda och styrelsen består av de tre delägarna och grundarna.

– Det är vi tre som sitter i styrelsen och vi har inte några andra externa ledamöter. Visst ser vi fördelarna med att jobba mer aktivt med externa styrelseledamöter men vi har nog en bit kvar innan vi är där, säger han.

I stället har de valt att arbeta med mentorer som stöttar och inspirerar i det långsiktiga styrelsearbetet.

– Vi tog tidigt fasta på att vi skulle ha några personer knutna till oss som har gjort den här resan, som vi kan rådfråga. Vi kallar dem för våra mentorer och de är ett slags bollplank, säger Eric Höjdén.

Utöver ordinarie möten håller styrelsen uppföljande möten med sina mentorer.

– Vi sätter upp särskilda träffar med mentorerna där vi behandlar vissa av de saker vi tagit upp i styrelsen som vi känner att vi behöver stöd kring.

Ofta gäller det den långsiktiga planeringen.

– De vet vad vi har för målsättningar och vart vi vill ta vägen de kommande åren. Man kan se dem som en lightvariant av styrelseengagerade. Men ibland tar vi upp detaljfrågor, det är det som är skönt, att vi själva kan välja vad vi vill bolla med dem.

Mentorerna de använder sig av har egentligen ingen direkt Värmlandsanknytning vilket varit ett strategiskt val.

– Vi är en värmländsk byrå baserade i Karlstad men vi ville gärna få ett utifrånperspektiv från våra mentorer och de har varit aktiva med Göteborg som bas och jobbat med olika nationella projekt. Gemensamt för våra mentorer är att de har en väldigt lång erfarenhet från sina respektive branscher, det har varit viktigt för oss.

Eric Höjdén menar att det idag inte är aktuellt att ta in externa ledamöter i styrelsen.

– Vi ser nyttan med det, men jag tror att vi vill bygga upp det som är vårt lite till. Vi har en tydlig vision och vet vart vi är på väg och i och med att vi har kopplat på våra mentorer så klarar vi oss i dagsläget väldigt bra med det, säger han.

Däremot menar han att antalet mentorer kan komma att förändras över tid.

– Vi letar alltid efter intressanta personer att koppla till vår verksamhet på olika sätt och vi vill gärna bredda antalet mentorer längre fram, säger han.

Rätta oss
1 / 1

– Vi är tacksamma för det kreativa klimat som finns i Karlstad, vi samarbetar på många olika sätt med andra aktörer, säger Happy Republics vd och projektledare Eric Höjdén (längst till vänster).

Aktuell artikel (1 av 1)
De tar mentorer till hjälp

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!