Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Karlstad

Väse stationshus närmare räddningen

Karlstads kommun lyfter ut det hotade stationshuset i Väse ur detaljplanen för samhället. Intentionen är nu tydligare att det ska bevaras.Det är den stora ändringen efter samrådet när planen nu går ut på granskning.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Processen att ta fram en ny detaljplan för Väse stationssamhälle har pågått sedan i höstas, bland annat genom en tydlig medborgardialog. Man har diskuterat allt från allmän uppfräschning till busshållplatser och ett nytt torg.

En stridsfråga har dock varit stationshuset från 1868, som många upplever som en symbol för samhället. Trafikverket anser dock att det står för nära järnvägen och vill riva det.

Men nu går alltså kommunen vidare med planen genom att lyfta ur stationshuset, samt även några fastigheter söder om den tidigare livsmedelsbutiken. De kommer istället att behandlas i en separat plan.

Stadsbyggnadsarkitekt Daniel Nordholm förklarar:

– Från kommunens sida har vi hela tiden helst velat se en lösning där stationshuset kan bevaras. På det här viset kan vi gå till botten med vad som gäller för säkerhet och hälsa, samtidigt som Trafikverket kan gå vidare med sin järnvägsplan.

Trafikverket har nämnt en ”urspårningsräls” som krav för att stationshuset ska få stå kvar?

– Ja, det är en av sakerna vi ska titta närmare på. Min egen hypotes är att det inte behövs så omfattande åtgärder.

Rätta oss
1 / 1
Planområdet för Väse stationssamhälle har markerats med rödstreckad linje. Orange område ingår ej i detaljplanen. Planen ställs ut fram till 27 augusti. FOTO: Karlstads kommun
Aktuell artikel (1 av 8)
Väse stationshus närmare räddningen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!