Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 17 juli - vecka 29
Ishockey

Ny hockeyskola med fokus på närkamper

Här är Henrik Rehnbergs senaste projekt – en hockeyskola med fokus på att lära utveckla unga spelares närkampsspel.– Responsen har varit oerhört bra, båda grupperna är redan fulla, det ska bli väldigt spännande, säger Rehnberg.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Numer syns Henrik Rehnberg kanske mest som fystränare i IF Helltons elitserielag.

Men det är i hockeyn han har sina ”idrottsrötter” med flera säsonger i Färjestad, Brynäs och AHL i bagaget. Numer är han dessutom instruktör på Fria Läro­verkens hockeygymnasium.

Nästa projekt är Svenska hockeyskolan som han startat ihop med Ola Andersson och Mike Beharrell.

– Jag har funderat på det ett tag, att det skulle vara roligt att starta en hockeyskola, så råkade jag nämna det för Ola och han hade gått i exakt samma tankar, säger Henrik Rehnberg.

Ola Andersson har precis som Rehnberg en gedigen hockeybakgrund med bland annat två SM-guld som spelare i Djurgården, en lång rad uppdrag som tränare för olika lag och han har även haft flera roller inom Svenska ishockeyförbundet. Andersson har dessutom fått med sig Mike Beharrell som just nu tränar Visby Roma i division 1 och som tidigare har haft fler olika uppdrag inom det kanadensiska förbundet.

Det är alltså trion som kommer att jobba med att utbilda unga spelare i närkampsspel.

Under mellandagarna hålls det första lägret i Norvalla ishall och det följs upp av ett i Farsta i början av januari – i båda fallen handlar det om en ”body checking clinic” och det är alltså temat som man valt att rikta in sig på.

– Vi kommer försöka reda ut vad som är syftet med närkampsspelet. Vilka typer av närkamper som finns på isen, varför man delar ut en tackling och hur man ska göra det. Men vi kollar även på tacklingsmottagaren, hur den ska tänka och då kommer man även in på spelförståelse och spelsinne, är det något man har eller något man kan träna sig till? Det blir väldigt intressant när man grottar ner sig i de här frågorna, säger Henrik Rehnberg.

Den body checking clinic som de håller riktar in sig till spelare födda mellan 2002–2005.

– De som är födda 05 får börja tacklas nu, då är syftet att man kan vara med och lära ut från början och skapa goda vanor direkt, säger Rehnberg.

Henrik Rehnberg är väl medveten om det rådande klimatet inom ishockeyn där det de senaste åren varit mycket fokus på det fysiska spelet - inte minst då våld mot huvudet.

– Det har gått så långt nu att det är mer fokus på skador och huvudtacklingar än snygga mål och resultat. Det är helt uppenbart att det måste hända någonting, säger Rehnberg och hoppas att utbildning kan vara en av vägarna att gå.

I framtiden planeras fler läger både i Visby och i Stockholmsområdet.

VF-TV: Se inslag med Rehnberg och Andersson här:

Rätta oss
1 / 3
Ola Andersson sätter in en tackling på Henrik Rehnberg. De båda håller, tillsammans med Mike Beharrell, en tacklingsskola i mellandagarna.
2 / 3
3 / 3
Aktuell artikel (1 av 1)
Ny hockeyskola med fokus på närkamper

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!