Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 18 augusti - vecka 33
Debatt

M har säkrat kärnkraft och vattenkraft

I den uppgörelse som slöts förra veckan mellan fem av riksdagens partier har Moderaterna varit drivande i frågan om långsiktiga villkor för svensk elförsörjning.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Kärnkraftens akuta problem har hanteras genom att effektskatten nu helt och hållet slopas. Det vore förödande för jobb, tillväxt och svenska hushåll att förtidspensionera den svenska kärnkraften.

Kärnkraften står för nästan 40 procent av den svenska elproduktionen och är förutom att vara nära nog koldioxidfri, dessutom stabil och pålitlig. För Värmland, med våra kalla vinterdagar och ett stort beroende av elintensiv industri, är stabila och konkurrenskraftiga energipriser avgörande. Ytterst handlar det som tusentals jobb i vårt läns pappersbruk, stål- och kemiindustri, men även att vanligt folk ska ha en energiförsörjning att lita på.

Nu säkerställs inte bara de långsiktiga villkoren för svensk kärnkraft genom expressavvecklad effektskatt över två år med start redan 2017. Det kommer även att vara möjligt att bygga tio nya reaktorer och det ska heller inte vara möjligt att, som man gjorde med Barsebäck, politiskt stänga ned kärnkraft. Detta gäller även efter år 2040.

Dessutom stärks det viktigaste i svenska energisystemet: vattenkraften. Genom kraftigt sänkt skatt ges nu vattenkraften goda förutsättningar att långsiktigt kunna utvecklas och förbli en central del av Sveriges energimix. Nationalälvar och andra skyddade sträckor ska alltjämt bevaras.

Därtill fortsätter utbyggnaden av förnybar energi som under alliansregeringen ökade med över åtta procentenheter. Sverige är det land i EU som har högst andel förnybar energi. Att Sverige kan exportera koldioxidfri el genom kärnkraft, vattenkraft och förnybart blir tillsammans med energiteknikexport en möjlighet för Sverige att såväl bidra till klimatmålens uppfyllelse som en chans att skapa nya jobb och exportmöjligheter.

Nu har vi en energiöverenskommelse på plats som tillgodoser mycket av detta. Men utan Moderaterna vid förhandlingsbordet hade den sett väldigt annorlunda ut. Vi har en plan för ett starkare Sverige där tillväxt i hela landet är en av våra viktigaste prioriteringar. Genom en stabil, sammanhållen och långsiktig energiförsörjning kan Sverige klara såväl kalla vinterdagar som konkurrenskraftiga priser för jobb och tillväxt.

Lars Hjälmered (M)

Närings- och energipolitisk talesperson

Pia Hallström (M)

Riksdagsledamot, Värmland

Christian Holm Barenfeld (M)

Riksdagsledamot, Värmland

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
M har säkrat kärnkraft och vattenkraft

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!