Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 augusti - vecka 34
Hammarö

Kenneths räv snyggast i Sverige

Den röda räven sitter blickstilla och tittar på oss med outgrundliga ögon. Med rävtrofén vann Kenneth Olsson på Trofédepån första pris i helgens Konservator-SM.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Den konstnärliga biten är rolig, då får man dra iväg lite och använda fantasin. Jag vill skapa något fint för ögat att vila på och visa att konservatoryrket inte bara handlar om att sätta en fågel på en pinne, konstaterar Kenneth Olsson, konservator på Trofédepån i Skoghall.

Från väggar och hyllor runt om oss blickar rävar, fåglar, hjortar, vildsvin och mängder av andra djur ner. Vid ett bord sitter Kenneth Olsson och arbetar med en räv. Framför honom står helgens tävlingsobjekt. En domherre som sitter på en snötäckt grankvist, en björktrast på en spretig gren, ett rävhuvud på en blänkande träbotten och en liten allvarlig mus på en mossig gråsten.

– Musen kom katten in med en dag. Den levde så jag satte ut den igen men jag hittade den dagen därpå död, säger Kenneth Olsson.

I helgens Konservator-SM på Tullgarns slott deltog Kenneth i grenarna Mindre fågel, Trofé och Mindre däggdjur. Med räven fick han första pris i klassen Trofé och i de två andra klasserna hamnade han på andra plats.

– Det som betyder mest var att jag fick priset Årets allround. Det får den tävlande som har högst poäng i tre grenar och det betyder att jag just nu är bäst i Sverige på det jag gör, säger Kenneth Olsson.

Konservator-SM är en bedömningssport och domarna granskar bidragen noga, de till och med kikar in i öron och näsor på djuren.

– Man kan få 100 poäng som mest och domarna gör avdrag för missar man gjort. Räven fick nio poängs avdrag. Att vinna betyder mycket för då vet man att man hänger med och att man är duktig på jobbet, konstaterar Kenneth Olsson.

Kenneth Olsson, konservator på Trofédepån i Skoghall, vann i helgen Konservator-SM i grenen Trofé med sin räv. ”Många vill ha traditionella troféer men de vore roligt om kunderna vågade ta ut svängarna lite”, säger han.

Rätta oss
1 / 4
Jan Ohlsson på Trofédepån i Skoghall tar sig an ett vildsvin. I helgen tog företaget hem flera priser vid årets upplaga av Konservator-SM.
2 / 4
Den lilla musen som Kenneth Olsson tävlade med i grenen Mindre däggdjur kom katten in med en dag. ”Musen levde så jag satte ut den igen men nästa dag hittade jag den död”, berättar Kenneth Olsson. Nu är han dock förevigad för alltid.
3 / 4
4 / 4
Aktuell artikel (1 av 3)
Kenneths räv snyggast i Sverige

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!