Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 20 juni - vecka 25
Karlstad

”Inför privatekonomi som ämne i skolan”

– Jag tror inte vi sett effekterna av det här rekordlåga ränteläget än. Det är inte utan att man är lite orolig.Det säger Ingvor Fahlén, budget- och skuldrådgivare i Karlstads kommun.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Under sina nio år på uppdraget har hon sett en bekymmersam utveckling vad gäller skuldfällor. Allt fler handlar på kredit och räkningshögarna växer sig snart alltför höga.

Den negativa reporäntan innebär nu dessutom att bolåneräntorna sjunkit ner till mellan en och två procent.

– Än så länge har vi inte sett så mycket problem direkt kopplat till det. Men när bostadspriserna rakar i höjden och räntorna är så låga kan det vara lätt att följa med i budgivningen längre än man tänkt. Det går bra nu – men vad händer när räntorna vänder uppåt? resonerar Ingvor Fahlén.

De begränsningar som införts, exempelvis i form av krav på högre kontantinsats, tror hon inte räcker till.

– Det är alltför enkelt att komplettera med blancolån, vilket ger högre räntor och försämrar låntagarnas ekonomi ytterligare.

Som ordförande för Budget- och Skuldrådgivarnas Yrkesförening har Ingela Fahlén deltagit i det arbete som regeringen inlett för att minska problemen.

– Ministern Per Bolund har bra idéer, och det behövs åtgärder snabbt. Allra bäst vore att ta in privatekonomi som ett ämne i skolan. Allt för många upprepar sina föräldrars misstag.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
”Inför privatekonomi som ämne i skolan”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!