Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Hagfors

I morse hämtades mamman och barnen av polisen

(Uppdaterad) Tidigt i morse splittrades familjen Awisi Meduma-Sideva.Pappa Charles var ute och pratade med en arbetsgivare när gränspolisen hämtade sambon Dagmara och familjens tre barn.– Det här är en mardröm. Fruktansvärt, säger han gråtande.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Fem minuter över sju i morse fick Charles ett sms från sambon Dagmara.

– Pappa! Gränspolisen har tagit oss, löd meddelandet.Tårarna rinner nerför Charles kinder när han berättar.– Vad har jag gjort för att detta ska drabba mig? Varför tar de min familj? Jag får aldrig mer se mina barn. Vad ska jag göra? Jag fick inte ens ta adjö av dem.Dagmara och barnen fördes enligt uppgift i polisbil till Karlstads flygplats där de sattes på ett plan till Arlanda. Därifrån flögs de vidare till Moskva dit de anlände senare under dagen.

Pappa Charles ska för sin del avvisas till Västafrika.Det betyder att familjen inte kommer att kunna återförenas.– Jag trodde det skulle bli bra när jag kom till Sverige. Men så blev det så här. Hur kan Sverige göra så mot oss? frågar sig Charles.Den 26-27 augusti skedde det första avvisningsförsöket av Dagmara och barnen.Då avbröts avvisningen efter att piloten vägrat låta familjen komma ombord på flygplanet.

Den här gången skickades de ut ur landet.– Det är omänskligt. Det är barnen som får lida när Migrationsverket gör detta, säger Hans Liljas, representant för Rädda Barnen i Hagfors i en kommentar.Charles Awisi Meduma kom till Sverige 2004 – sambon Dagmara kom hit från Tjetjenien 2005 med sin i dag 13-åriga dotter. Tillsammans med Charles har Dagmara två barn, en flicka på två år och en pojke på elva månader.För Charles blev fredagsmorgonen minst sagt chockartad.Han var på ett möte med en tilltänkt arbetsgivare när en kamrat hörde av sig och berättade att det var poliser hemma i familjens lägenhet.– Jag blev så rädd och vågade inte gå hem, säger Charles.

Han ringde sambon och fick då besked om att de satt i en polisbil.Sedan bröts samtalet.– Hon fick inte prata med mig, säger Charles.Strax efter klockan sju kom så Dagmaras sms där hon förtvivlat berättar vad som hänt.På Älvstranden bildningscentrum, där familjens 13-åriga dotter gått i klass sju, var stämningen dämpad under gårdagen.Mentorerna informerade flickans klasskamrater om avvisningen.– Naturligtvis är de ledsna men ändå samlade och lugna, säger en lärare.

Nyligen vädjade ledamöterna i Hagfors kommunstyrelse för familjen i ett brev ställt till Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.– Det är skandal att man inte tar hänsyn till barnen. Det är omänskligt och kallt, säger kommunalråd Mikael Dahlqvist (S) i en kommentar.Charles Awisi Meduma öppnar plånboken och tittar på foton av barnen och sambon.Han gråter hejdlöst och skakar i hela kroppen.– Det här är allt jag har kvar.Det är omänskligt. Det är barnen som får lida när Migrationsverket gör detta.

 

Rätta oss
1 / 1
Charles Meduma var hos en arbetsgivare när han fick veta att gränspolisen hade hämtat resten av familjen.
Aktuell artikel (1 av 1)
I morse hämtades mamman och barnen av polisen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!