Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Kultur & Nöje

Det svänger alldeles enastående mest hela tiden

Det har varit en mycket bra Carlstad jazz-vår på Arenan och onsdagskvällens konsert med svenska Beat Funktion utgjorde inget undantag.
Artikeln fortsätter efter annonsen

”Groove-maskin” har sextetten lite fyndigt kallats och första gången jag hörde svenska musiker spela något liknande måste ha varit på det tidiga 1980-talet då ett antal bopmusikanter plötsligt började spela på ett fusion.

Det kan ha berott på Herbie Hancock och gick sådär, vilket jag tror berodde på att jaget fortfarande dominerade över laget; ett kort intro tillsammans sedan var det solister på grönbete och allt ungefär som vanligt.

Beat Funktion går aldrig i den fällan, även om tre snabba inledande nummer på dryga halvtimmen får mig att fundera över om det ska bli en konsert där alla låtar rör sig framåt utan större variation.

Det undviker Beat Funktions kompositör, pianisten Daniel Lantz, skickligt. Suveränt pådrivna av Pal Johnson, bas, och Jon Eriksson, trummor, kan Lantz, gitarristen tillika Karlstadspöjken Johan Öijen, trumpetaren Karl Olandersson och tenorsaxofonisten Olle Thunström, göra läckra solistinpass i såväl korta stick som något längre intervaller.

För kvällen är bandet förstärkt med en brasiliansk slagverkare som jag inte uppfattade namnet på, samt den Sydafrikabördiga sångerskan Sani Gamedze, som sjunger med den intensitet som sällan var närvarande när det först begav sig för fusionmusiken.

Efter dryga timmen säger Daniel Lantz att det är dags för sista låten, vilket även det tyder på god insikt i hur lång en konsert av det här slaget ska vara. Det svänger nå’t alldeles enastående mest hela tiden, kanske med kulmen i Hera, till vilken kompositör Lantz hittat inspiration i den grekiska mytologin.

Där kan man tala om att vidga begreppet fusion.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Det svänger alldeles enastående mest hela tiden

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!