Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Karlstad

Bröllopsfest efter månader på flykt

Fares och Haya gifte sig i Libanon under sin flykt undan kriget i Syrien. Då var ingen bröllopsfest möjlig. Men Fares lovade Haya att när de hade nått tryggheten i Sverige skulle hon få sin bröllopsfest och få klä sig i en vit klänning.

På lördagskvällen kunde Fares hålla sitt löfte och paret firade sitt bröllop efter tre månader som gifta.

Se den glädjefulla festen här nedan:

Artikeln fortsätter efter annonsen

Fares och Haya kom till Karlstad och boendet i Stadshuset i slutet av oktober efter månader på flykt undan kriget i Syrien. För personalen vid Stadshuset berättade Fares i förra veckan om deras dröm att få ha en bröllopsfest. Sedan dess har alla vid boendet, volontärer och personal varit inblandade för att ge Fares och Haya en minnesvärd bröllopsfest.

– Det svåraste var att hitta en lokal och vi är så tacksamma att rektorn vid Folkuniversitet ställde upp och lånade ut sina lokaler, säger Eva Bergsten Levin, platschef vid Stadshuset.

Fares och Haya flydde från kriget i Syrien hösten 2014, deras hus träffades av en raket och totalförstördes. Planerna var att de skulle ha gift sig hemma i Syrien, men ett dödsfall i släkten hindrade dom från att gifta sig. De flydde till Libanon, men då de inte hade några pengar till att skaffa sig en bostad och Fares inte fick något arbete, ville de försöka hitta en trygghet någon annanstans i Europa. Innan deras resa fortsatte, gifte sig i Libanon ett giftermål utan den vita klänning Haya alltid drömt om och någon bröllopsfest kunde de inte heller ha.

– Jag hade hört så mycket gott om Sverige och människorna som bor här. I Sverige respekterar man alla människor och man är så glad. Det berättade jag för Haya och lovade henne att när vi hade nått tryggheten skulle hon få klä sig i en vit klänning och vi skulle ha vår bröllopsfest. Jag är så glad och lycklig i dag, berättar Fares.

Från Libanon tog sig Fares och Haya till Turkiet och med en båt över Medelhavet till Grekland. Båten kantrade 500 meter från land och de fick simma för att ta sig iland. Deras resa gick vidare genom Europa och när de var i Serbien var båda trötta, det regnade väldigt mycket och det kändes som om målet Sverige var väldigt långt bort.

– Haya grät och frågande mig där i regnet om det var det här jag hade lovat henne. Jag lovade att så skulle det inte bli. Vi skulle nå vårt mål Sverige och tryggheten, berättar Fares.

När Fares och Haya kom till Tyskland fick de frågan om de ville stanna där men de svarade att de ville vidare till Sverige. Till Sverige kom de via tåg från Köpenhamn till Malmö och vidare till Ställdalen i Dalarna. Till Karlstad kom de i mitten av oktober och kände att här ville de stanna.

– Vi är så glada för att vi kunnat få den här kvällen och jag är så glad och lycklig över att mitt löfte till Haya om att få en bröllopsfest äntligen blev av. Vi hoppas att vi får stanna i Sverige. Vi vill bo och leva här för alltid, säger Fares.

Haya nickar instämmande och strålar av lycka när paret går ut på dansgolvet och festen fortsätter tillsammans med de nyvunna vännerna i Sverige. Resan mot tryggheten fick ett lyckligt slut.

 

Rätta oss
1 / 4
Haya Mohmaed och Fares Mohmud firade sitt bröllop på lördagskvällen. En bröllopsfest som blev av efter flera månader i flykt.
2 / 4
Det blev en glädjekväll tillsammans med nyvunna vänner med musik, dans och mat.
3 / 4
Haya Mohmaed och Fares Mahmoud var kvällens huvudpersoner och de lyste av lycka att deras bröllopsfest äntligen hade blivit av.
4 / 4
Att få klä sig i en vit klänning hade varit Hayas högsta önskan och få ha en riktig bröllopsfest. Den fest som aldrig blev av när Fares och Haya gifte sin under sin flykt undan kriget i Syrien.
Aktuell artikel (1 av 8)
Bröllopsfest efter månader på flykt

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!