Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Filipstad

Bråk på asylboende

(Uppdaterad 16.00) Ett femtiotal personer var inblandade i ett tumultartat bråk på asylboendet i det gamla lasarettet i Filipstad under natten till tisdag. Fem personer omhändertogs av polisen och i förmiddags blossade oroligheterna upp igen.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det hela ska ha börjat med ett mindre bråk som urartade. Polisen skickade dit ett flertal patruller för att lugna ner stämningen. Allt som allt ska ett 50-tal boende ha varit inblandade och flera ska ha varit kraftigt berusade.

– De mest stökiga fick följa med till polisstationen, säger polisens pressinformatör Stefan Wickberg.

Ingen person ska ha blivit allvarligt skadad i bråket.

På tisdagsförmiddagen uppstod ytterligare bråk och polisen fick återigen skicka patruller till platsen.

– Vid elvatiden var det dock lugnt igen. Vi vet inte riktigt varför det blir bråk men vi kan konstatera att när polisen är där är det förhållandevis lugnt. Sen har det en tendens att blossa upp när vi lämnar.

Polisen behövde inte omhänderta någon vid det senare bråket. De fem bråkmakarna från nattens ingripande sattes på fri fot senare på tisdagen.

– Ingen av dessa är i formell mening misstänkta för brott men det kan komma att ändras allt eftersom utredningsläget klarnar, säger Stefan Wickberg.

Polisen lämnade platsen strax före klockan på dagen och har ingen speciell övervakning på boendet utan kommer att rycka ut om oroligheterna blossar upp igen.

Flera boende på plats menade enligt polisen att situationen på boendet är ohållbar.

– Det missnöje som fanns tidigare var på maten och där har entreprenören vidtagit åtgärder. Något annat missnöje har inte kommit till min kännedom, säger Lotta Anderberg, migrationsverket.

Hon vill inte uttala sig om bråket men säger att migrationsverket har vidtagit åtgärder.

– Vi har valt att erbjuda fem personer som deltog i nattens bråk nytt boende och de flyttar i dag.

Lotta Anderberg berättar att de väljer att erbjuda personer nytt boende om det är omöjligt för dem att bo kvar på grund av att de till exempel kan uppleva att de är hotade. Men hon vill inte kommentera om just de här personerna känner sig hotade.

– Vi kommer inte att ha förstärkt bemanning i Filipstad på grund av detta . Vi har personal på plats i Filipstad fyra dagar i veckan i vanliga fall och det kommer vi att fortsätta med.

Hon menar att det är entreprenörens ansvar att se till att oroligheterna inte fortsätter på boendet.

– Vi köper ju den här tjänsten av entreprenören och det för ganska mycket pengar, säger Lotta Anderberg.

Men Bert Karlsson och hans företag Jakario, som äger asylboendet, menar i sin tur att ansvaret för att det ska vara lugnt på platsen ligger hos migrationsverket.

– Vi har inget med det här att göra. Vår personal kan inte gå in i det här, det är ju livsfarligt. Då får migrationsverket själva sätta in vakter, säger Bert Karlsson.

Han menar att den enda lösningen är att migrationsverket särar på olika kulturer.

– Det här handlar om olika nationaliteter och religiösa motsättningar. De kan inte hålla sams i Syrien eller resten av världen så varför skulle de hålla sams här. Jag har tidigare sagt att det inte går att blanda olika nationaliteter. Förr hade vi samma problem i Hagfors men där är det bättre nu, säger Bert Karlsson.

Rätta oss
1 / 3
Foto: Simon Strinnholm
2 / 3
Foto: Simon Strinnholm
3 / 3
Aktuell artikel (1 av 1)
Bråk på asylboende

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!