Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Näringsliv

Årets nötkötts-producent – Grön ko

Priset för Årets nötkötts­producent tilldelades på onsdagen till Knut Lillienau och Christina Jonsson-Lillienau som driver Mässviks gård och företaget Grön ko.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Knut Lillienau och Christina Jonsson-Lillienau fick ta emot blommor och diplom på sin gårdsplan vid Mässviks gård på onsdagsmorgonen. Runt omkring präglas naturen av att hösten så sakta börjat göra intrång och de lösgående korna med sina kalvar vill gärna komma in i stallen. På gården finns nu cirka 200 djur, men till vinter då de blir uppstallade krymper antalet till 160, för fler finns det inte plats för just nu.

– Vårt mål är att vi ska fördubbla antalet djur, men i dag finns det inte plats för fler. Det är en stor investering som tar några år att bygga upp. Men priset för Årets nötköttsföretag visar på att vi har rätt inriktning på det vi gör. Det känns väldigt roligt att få den utmärkelsen, säger Knut Lillienau.

På 1950-talet drev hans farfar gården och då var det 25 anställda som senare när Knut Lillienau tog över gården 2000 hade krympt till en anställd.

Efter att paret Lillienau nu utvecklad verksamheten med företaget Grön ko är man åter uppe i 27 personer på lönelistan.

Det är helheten i deras verksamhet som nu gjorde att de utsågs till årets nötköttsproducenter av LRF Värmland.

Juryn skriver i sin motivering: ”Med gräsuppfött kött som profil utvecklar de gårdens eget och andra bönders råvara till måltidslösningar och högprofilerade varor i såväl den egna butiken till konsumenter som i dagligvaruhandel och restauranger och inrättningar som önskar erbjuda högkvalitativ mat med identitet. De utvecklar inte bara den egna gårdens och kollegornas råvaror utan även kundernas medvetenhet om kvalitet och hållbarhet och serveringars möjlighet att erbjuda kvalitet även i små sammanhang utan stort kök och därtill konsumenternas matglädje”.

– Ni är verkligen värda det här priset och er verksamhet med grön ko har även bidragit till att andra bönder har fått ett mervärde, säger Henrik Nisser, från Värmlands köttproducenter som delade ut priset.

Christina Jonsson-Lillienau menar att de har haft hjälp av det stora intresse som nu finns för ekologisk mat och färsk färdig mat har gjort att företaget Grön ko har växt så mycket.

– Vi har precis fått ett avtal med Ica där vi nu levererar vår mat till deras satsning ”A live eko”. Det är främst i storstäderna som intresset ökar för ekologisk mat och vi har fått förfrågan från en nystartad butik i Stockholm på våra förpackade färska färdiglagade ekologiska varor och har ett kontrakt på gång med ett stort företag i Sverige som ska satsa på hållbarhet. Men vilket de är kan vi inte avslöja idag men det är så gott som klart, säger Christina Jonsson-Lillienau.

I november sker riksfinalen om vem som blir Sveriges nötproducent i år och Henrik Nisser tror att Knut Lillienau och Christina Jonsson-Lillienau ligger väldigt bra till att även vinna titel som Sverige nötköttsföretag.

Rätta oss
1 / 2
Christina Jonsson-Lillienau, Knut Lillienau och allt i allo på gården John-Erik Karlsson tittade till korna och deras kalvar i en av hagarna.
2 / 2
Knut Lillienau och Christina Jonsson- Lillienau som driver Mässviks gård och företaget Grön ko mottog på onsdagen utmärkelsen Årets nötköttsföretag i Värmland.
Aktuell artikel (1 av 3)
Årets nötkötts-producent – Grön ko

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!