Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Torsby

Torsbymârten stor i år igen

Sedvanligt utbud när marknaden arrangeras nästa helg
Foto: Daniel Olausson

Nästa helg är det dags för Torsbymârten.

En företeelse med anrik historia, uppskattningsvis 100 000 besökare och som sysselsätter över 300 personer.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ökad konkurrens från exempelvis näthandel, second hand-butiker och loppisar. Samtidigt som vissa marknader har allt svårare att locka knallar går Torsby mot strömmen och tredagarsmarknaden ligger till och med på en bättre nivå jämfört med ifjol.

– Vi har nog 357 knallar, säger Thomas Eriksson, en av de nio från arrangörsklubbarna SK Bore, Torsby IF och Företagarna som driver arbetet med marknaden året om.

– Det stora arbetet för oss är att jaga knallar. 75-80 procent är återkommande, säger han.

Fyra ur den arbetsgruppen, plus kommunens näringslivschef Olof Ljungberg, möter upp på ett fik i centrala Torsby för att berätta om årets upplaga. Men samtalet styr också in på historia och framtid, om hur knallarna förr bokstavligt talat stod på kö för att få sina platser och hur man nu börjar skönja en viss generationsväxling bland dem.

Att Torsby hållit fast vid att köra en hel helg tros vara en framgångsfaktor, att det råder ordning och reda en annan. En fråga är vad som gör just Torsby så attraktivt i det stora utbudet av marknader, och i hård konkurrens av ovan nämnda aktörer.

– Jag tror att det är själva eventet, alltså folkfesten, som drar. Folk älskar att vara ihop, sen är det stånd och tivoli och grejor runt omkring är självklart, säger Olof Ljungberg.

Utbudet av knallar blir i år det vanliga, med ett visst undantag för att nutidens mattrend speglas av även på marknaden. En nyhet arrangeras lite högre upp i Torsby där Torsby handel och Torsby kommun håller i en bakluckeloppis på gatorna runt kommunhuset.

Rätta oss
1 / 1

Ronnie Walfridsson, Kjäll Persson och Thomas Eriksson utgör en tredjedel av den arbetsgrupp som arbetar med marknaden året runt. Här med näringslivschefen Olof Ljungberg som anser att marknaden är av oerhörd vikt för Torsby.

Aktuell artikel (1 av 8)
Torsbymârten stor i år igen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!