Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Torsby

Torsby den stora vinnaren

Foto: Annette Lauritzen Karlsson / Torsby kommun

Sänkta arbetsgivaravgifter, avskrivna studielån och en prioritering vid framtida satsningar.

Torsby kommun är en av de stora vinnarna.

– Jag är fantastiskt glad, jag hade inte vågat hoppas att det skulle komma ett så här konkret förslag, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

Artikeln fortsätter efter annonsen

För den högst uppsatta politikern i en kommun som dagligen brottas med landsbygdens stora utmaningar kom landsbygdskommitténs slutbetänkande som en försenad julklapp.

Kommittén har valt ut 23 glesbefolkade kommuner med extra stora utmaningar som tillsammans har 1,5 procent av landets befolkning men på samma gång utgör drygt en tredjedel av Sveriges yta som föremål för extra insatser.

Här är Torsby en av kommunerna som förelås att få arbetsgivaravgifterna sänkta till 10,25 procent och att studieskulderna för bosatta i kommunen ska skrivas av med tio procent. Kommunen ska dessutom prioriteras, bland annat när de 10 000 statliga jobben ska portioneras ut.

– Jag är väldigt glad över att vi är med i den här grupperingen, det är ändå ställt utom allt tvivel att vi har stora utmaningar, både demografiskt och geografiskt, säger Ann-Katrin Järåsen.

– Även om vi strävar på så gott vi kan så klarar vi inte det här själva utan det är viktigt att staten är med och förstår vilken utmaning det är för alla glesbygdskommuner.

Kommunalrådet ser också extra positivt på det faktum att alla framtida beslut föreslås bli fattade med ett landsbygdsperspektiv.

– Vi har sedan länge haft barnperspektivet och att man ser på miljöpåverkan, men att man nu också ska tänka sig för om landsbygden i de beslut man tar framöver, det påvisar att staten faktiskt tar ansvar för att det kan ske en tillväxt över hela landet.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Torsby den stora vinnaren

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!