Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 oktober - vecka 42
Torsby

Sexångest efter rallycross-VM

Foto: Peter Bäcker

Det som händer i Höljes stannar inte i Höljes.

Efter rallycrossfesten har ungdomsmottagningen i Kil noterat en kraftig ökning av ungdomar som vill testa sig för eventuella könssjukdomar.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Rallycross-VM i Höljes blev som vanligt en publiksuccé. Och med drygt 45 000 festglada besökare är det kanske inte så konstigt att flera av dem träffade varandra, och i vissa fall gick ännu längre än så.

På ungdomsmottagningen i Kil är det i alla fall tydligt att Höljes har ägt rum.

– Vi märker av det här vartenda år, för efteråt kommer de hit och testar sig, säger Sofia Ceder, barnmorska vid vårdcentralen i Kil.

– Vi har ju många motorintresserade ungdomar i Kil så de åker väl dit och tittar på arrangemanget... och så gör de andra saker också! Om de säger att de har varit i Höljes är det synonymt med att de vill testa sig, och då gäller det framför allt klamydia.

Sofia Ceder berättar att en del ungdomar uppger att de har minnesluckor och inte vet riktigt vad de har gjort under Höljeshelgen. En del kan bära på mycket ångest.

– Men ungdomarna i Kil är ju så härliga också för de säger ju saker på sitt sätt. "Jag har varit uppe i Höljes och knullat". Det är lite den jargongen, haha. Och så ska det vara någon sjö där uppe och då kan de säga att de har varit och badat i Klamydiasjön och behöver testa sig. Fast det är ju inte riktigt så klamydia sprider sig.

Det är inte bara ungdomar som söker sig till mottagningen.

Även äldre personer som inte vet vart annars de ska vända sig kommer hit.

– Då gör vi det bästa av situationen för vi tycker det är viktigt att fånga upp dem. De kan också ha ångest för vad de har gjort, eller kanske har gjort, och kommit på att det inte har varit så smart.

I Kil har ungdomsmottagningen öppet för drop in ett par timmar varje torsdag. Förra torsdagen blev välbesökt, med ungdomar från såväl Kil som Säffle, Karlstad och Sunne.

Sofia Ceder väntade att en liknande drös människor skulle komma även denna vecka.

– Det är jättebra att de kommer hit, det är huvudsaken. Och de har en så härlig inställning när de kommer, så även om det blir mycket är det roligt att jobba.

Rätta oss
1 / 1

Varje år efter rallycrosshelgen i Höljes blir det högtryck på ungdomsmottagningen i Kil av folk som vill testa sig för eventuella könssjukdomar.

Aktuell artikel (1 av 8)
Sexångest efter rallycross-VM

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!