Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Torsby

Politikernas arvoden ses över

Högre löner ett sätt att locka fler att engagera sig
Foto: Daniel Olausson

Lokalpolitikernas arvoden behöver höjas, inte minst ses över.

Frågan diskuteras för närvarande i Torsby där baktanken är att försöka locka fler personer till den lokala politiken.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Medelåldern bland de förtroendevalda i Torsby är inte jättelåg och kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) hör till dem som varit med ett tag. Hon har också sett hur intresset för att engagera sig minskat med åren och för att försöka locka fler att delta vill man nu se över arvodet till lokalpolitikerna i Torsby. Enligt henne ligger man redan lågt jämfört med resten av Sverige.

– Vill vi ha det så? Den frågan måste vi ställa oss och en majoritet kanske tycker det är bra att politikerna är jättebilliga, men inom politiken så vill man ha representanter från alla yrkeskategorier, unga, gamla, män, kvinnor och att det så långt som möjligt ska spegla hur kommunen ser ut, säger hon.

Arbetsbördan och -uppgifterna har också förändrats på sistone med allt större ansvar på fler personer, och det handlar också om att man som politiker ska få en extra morot för all den tid som ändå läggs ned ideellt.

Frågan ligger nu ute hos de olika partigrupperna och ska diskuteras vidare i kommunens demokratiberedning. Kommunalrådet är förstås också medvetet om att det här med arvodena kan sticka i ögonen hos folk.

– Men det beror också på hur man ser på det, om man tycker demokratin och politikerna är viktiga eller ej. Det är vad det handlar om, och man får göra en balans i det på något vis. Jag tror det skulle sätta lite sprätt på politiken om det var eftersträvansvärt och lite tävling om posterna, då måste man verkligen upp till bevis.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Politikernas arvoden ses över

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!