Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Torsby

Om bomben kommer: undvik Torsby

Foto: Peter Bäcker

Nordkorea testar vätebomber och Trump hotar om vedergällning. Har vi någonstans att ta vägen om skiten skulle träffa fläkten?

Jodå, Sverige har skyddsrum för 70 procent av befolkningen – men de fördelar sig inte jämnt. I Hagfors finns 98 stycken med plats för över 10 000 – medan Torsby fått nöja sig med ett enda för 100 personer.

– Och frågan är väl hur mycket det här skulle hjälpa, säger Christina Nyberg.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Vi befinner oss i förrådsutrymmet under det terrassbyggda flerfamiljshuset på Levgrensvägen 4, för Torsbyborna mer känt som ”Sjunkande skeppet”. En skylt med en blå triangel på en orange botten vid den kraftiga gjutjärnsporten visar vad det handlar om: skyddsrum. Det enda i hela kommunen.

Christina Nyberg fick höra om det när hon flyttade hit för åtta år sedan, och nu är det hon som i egenskap av ordförande för bostadsrättsföreningen som har det yttersta ansvaret.

– Men jag hade inte aning om att det var det enda skyddsrummet. Hur många hade de i Hagfors, sa du? 98? Milda tid!

Vi tar oss fram mellan de låsta förrådsutrymmena, ett 30-tal på ett par kvadratmeter styck. Klämma in 100 personer? Kanske, men det blir trångt, även om man lyfter ut slalomskidor, gamla möbler och annat bråte. Vilket är i helt sin ordning. 0,75 kvadratmeter är vad varje individ kan räkna med om det kommer till skarpt läge, enligt de riktlinjer som drogs upp under kalla krigets dagar.

Sverige skiljer sig från de flesta andra länder, vad gäller skyddet för gemene man. Där de flesta nöjde sig med bunkrar till högdjuren satsade vi brett. 1938–1986 spenderades cirka 80 miljarder kronor i dagens pengavärde.

I dag ser vi spåren i källarutrymmen lite varstans. Men tämligen ojämnt utspritt.

I de forna regementesstäderna Karlstad och Kristinehamn är vart och vartannat cykelgarage, pingisrum och dokumentarkiv utrustat med extra tjocka väggar och ventilationssystem som står pall för gasanfall.

Orter som Årjäng och Torsby, däremot, hade varken viktiga försvarsanläggningar eller industrier. Där blev det mycket få skyddsrum.

Christina Nyberg hoppas hon aldrig ska behöva använda sitt:

– Nej, verkligen inte. Jag har ingen manual till ventilationsanläggningen, och om de här gamla filtren fungerar har jag ingen aning om, säger hon och kikar på lådorna från AB Svenska Fläktfabriken där gas- och dimfilter samlat damm sedan...ja, troligen sedan byggnaden uppfördes.

1954, alltså.

Bara fem mil österut är dock läget annorlunda – eller åtminstone var. I början av 1950-talet hade Hagfors precis utsetts till stad och samlade runt 20 000 invånare. Stålindustrin blomstrade: en strategiskt mycket viktig exportproduktion för Sverige. Men det gjorde också orten till en måltavla.

På MSB:s hemsida finns en fullödig karta över skyddsrummens placering – och jodå, Hagfors är som träffat av salthagel. Givetvis är kommunhuset, invigt i november 1952, inte utan.

Kommunalrådet Åsa Johansson vallar oss ned till utrymmet, som i dag nyttjas som förråd till plastjulgranar, gamla dörrar, skrivbord och lådor med oklart innehåll.

Men där har vi dem också: samma sorts ventilationsanläggning som i Torsby, samma lådor med filter, samma förslutningsbara friskluftsventiler efter väggarna. Även stora ämbar för färskvatten. Och i hörnet en robust utrymningslucka som mynnar ute vid byggnadens västra sida.

– Det är fascinerande, jag har aldrig själv varit här nere tidigare. Men man vill ju inte tänka på att behöva sitta här i flera dagar, säger Åsa Johansson.

Hon har följt den senaste tidens händelser i omvärlden med stigande oro:

– Att Trump är president...man vill ju inte tro det är sant. Det känns som nästan vad som helst skulle kunna hända, så det är bra att vi har ett skydd – och här i Hagfors är vi ju väl rustade.

– Men om allt fungerar som det ska och finns där det gör mest nytta idag är nog mer tveksamt. Det behöver nog verkligen uppdateras.

Rätta oss
1 / 4

Christina Nyberg och hennes grannar på Levgrensvägen bor tryggast i Torsby. Där finns det enda skyddsrummet i hela kommunen.

2 / 4

De här skyltarna sitter utanför 65 000 tunga portar i källarutrymmen och förråd runt om i vårt land.

3 / 4

Kommunalrådet Åsa Johansson i Hagfors behöver bara kuta ned i kommunhusets källare om det värsta skulle inträffa.

4 / 4

Friskluftsventilerna måste i händelse av gasattack kunna förslutas grundligt.

Aktuell artikel (1 av 8)
Om bomben kommer: undvik Torsby

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!