Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Torsby

"Norra Värmland är en trygg plats att leva på"

Foto: Daniel Olausson

Det är tryggt att leva i norra Värmland, och det upplevs också vara det.

Det fastslår de fyra kommunerna och polisen efter den trygghetsmätning som genomfördes för ett halvår sedan.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Kommunerna Hagfors, Munkfors, Sunne och Torsby ingick tillsammans med polisen i ett pilotprojekt för ett par år sedan som nu har mynnat ut i det nationella systemet med kommunpoliser som rent konkret ökar kommunernas samverkan med den lokala polisen.

I maj gjordes en trygghetsmätning i berörda kommuner som visade att invånarna överlag känner sig väldigt trygga.

– Däremot finns en upplevd känsla att man inte är trygg i alla delar. Men sett över hela mätningen är det här jättebra siffror, säger Tomas Sahlström, chef för länspolisområde Torsby.

Alla fyra kommuner får toppbetyg i nästintill samtliga av enkätens åtta olika delar. I Munkfors upplever de tillfrågade dock ett något större problem med narkotika och otrygghet utomhus, och rent generellt visar enkäten att det upplevs som att polisen inte syns tillräckligt runt om på orterna.

– Sedan den här mätningen genomfördes i maj har vi ökat vår närvaro i kommunerna och vi kommer öka vår närvaro och synlighet mer, säger Tomas Sahlström och berättar att området utökats med fem poliser och att enkäten ändå visar att invånarna, trots bristen på synlighet, är nöjda med polisens arbete.

Resultatet presenterades på en pressträff med representanter från såväl polisen som samtliga fyra kommuner närvarande och alla var rörande överens om hur bra det här samarbetet mellan kommunerna och polisen har fungerat.

– Och det är klart att ju mer kunskap allmänheten får om att vi har ett sådant samarbete som gör att vi blir närmare kommunen så tror jag effekten blir att de känner också att de kommer närmare polisen, säger Caroline Eriksson, kommunpolis på LPO Torsby som snart får sällskap av fyra områdespoliser som ska arbeta vidare med lokala problembilder.

• Syns den här upplevda tryggheten även på brottsstatistiken?

– Det är en låg brottsfrekvens här, det är inte mycket brott. Om man jämför över landet så är norra Värmland en trygg plats att leva på, säger Tomas Sahlström.

Just polisens synlighet är något som efterfrågas av invånarna och det är också det som kommunalråden på plats lyfter som avgörande för hur säker man upplever sig vara som invånare.

– Även om brottsstatistiken är låg kan medborgarna känna sig otrygga om de aldrig ser polisen, den upplevda tryggheten är jag säker på blir bättre med fler poliser ute i fältet, säger Åsa Johansson (S), kommunalråd i Hagfors.

– Tryggheten är nästan det viktigaste och det som invånarna bryr sig mest om, det är lika i alla åldrar och situationer i livet så är tryggheten nästan nummer ett, säger Gunilla Ingemyr (C), kommunalråd i Sunne.

Rätta oss
1 / 1

Kommunerna och polisen är båda väldigt belåtna med sitt samarbete så här långt. Här Ann-Katrin Järåsen (S), kommunalråd i Torsby, LPO-chefen Tomas Sahlström, kommunpolisen Caroline Eriksson, Åsa Johansson (S), kommunalråd i Hagfors följt av hennes dito i Sunne, Gunilla Ingemyr (C) med Eric Henriksson (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Munkfors, till höger.

Aktuell artikel (1 av 8)
"Norra Värmland är en trygg plats att leva på"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!