Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Torsby

Kommunen backar efter överklagan

Foto: Daniel Olausson

Fyra tvätterier har överklagat Torsby kommuns beslut att låta Samhall tvätta personalens kläder.

Då backar kommunen.

– Det är jätteviktigt att alla känner att det har gått till på rätt sätt, säger kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S).

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var i samband med att kommunstyrelsen fattade beslut om detaljbudgeten för 2017 i slutet av november som det blev klart att Torsby kommun upprättar ett avtal med Samhall i Sysslebäck om tvätt av kommunanställdas arbetskläder och hushållstvätt för biståndsberättigade personer, enligt det avtal som undertecknades den 21 november.

Detta gjordes utan att andra aktörer gavs chans att ge anbud på tjänsten och mot det opponerar sig fyra tvätterier som lämnat in en överprövning av beslutet till Förvaltningsrätten i Karlstad där det helt enkelt yrkas att beslutet ska upphävas.

Då bestämde sig kommunen snabbt för att ta ett steg tillbaka och redan före julhelgen gav kommunchefen Thomas Stjerndorff uppdraget att lägga ut tjänsten på upphandling.

– Vi skulle säkert kunna grisa oss och driva igenom det här som ett projekt om vi ville, men det finns ingen anledning utan man väljer att backa på det. Det kommer att ta lite längre tid och det är lite synd, för den här tjänsten borde komma igång nu, säger Ann-Katrin Järåsen.

• Varför gjordes inget anbudsförfarande från första början?

– Samhall kan driva projekt på det här sättet, det är det fina att man kan köra ett år först och se hur det fungerar. Sedan är vi så klart intresserade av de arbetstillfällen vi kan få i kommunen. Vi vill inte skicka vår tvätt någon annanstans, varken för miljön eller för arbetstillfällena och då är tvätt en typisk grej som man inte vill skicka Sverige runt om man har möjlighet att göra det lokalt.

Sedan Samhall stängde sängtillverkningen i Sysslebäck för 1,5 år sedan går fortfarande ett 15-tal av de då 70 anställda utan jobb och det var till dem den här satsningen över två år skulle riktas. Ann-Katrin Järåsen berättar att offentliga myndigheter har möjligheten att anlita Samhall utan att några upphandlingar görs under en projektperiod innan en offentlig upphandling sedan måste genomföras när den perioden är slut.

– Man testar först för att se om Samhall har förmåga att lösa uppdraget och sedan går de in i en vanlig upphandling och ibland får man fortsätta och ibland får man inte det, säger hon och hoppas nu på en snar lösning.

– Kommunen har möjligheten att ställa krav på att en viss andel av arbetskraften ska vara anpassad till anställda som ligger långt från arbetsmarknaden. Jag hoppas att allt går i lås, vi har gott mod och hoppas att det löser sig.

Rätta oss
1 / 1

Fyra tvätterier har överklagat Torsby kommuns beslut att låta Samhall tvätta personalens kläder. Då backar kommunen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Kommunen backar efter överklagan

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!