Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Torsby

Finngård i tvist

"Det här agerandet sätter ju hela gårdens framtid på spel"
Foto: Privat

Finngården Purala behöver ytterligare mark för att få sin framtid säkrad.

Men markägarna säger stopp.

– Det är allvarligt att man inte ser till allmänintresset, säger Niclas Persson, tillförordnad ordförande i Solör Värmland finnkulturförening som äger gården.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är ett minst sagt låst läge som har uppstått rörande den anrika finngården som byggdes 1808 och varit i finnkulturföreningens ägo sedan ett gåvobrev 1964.

Sedan tre år tillbaka bedrivs ingen servering längre på gården då det saknas rinnande vatten. Föreningen ser gärna att ett kök kan byggas i en intilliggande ladugård och att gården får drygt 0,5 hektar mark till – då skulle gården bli ett riksintresse vilket skulle säkerställa dess framtid ekonomiskt.

Men enligt Niclas Persson är det alltså markägarna som står i vägen då man inte vill släppa ifrån sig någon mer mark än den yta som föreningen redan arrenderar av dem.

– Jag är inte bara oroad, jag är också smått irriterad för det här agerandet sätter ju hela gårdens framtid på spel. Vi har inte många rökstugor på sin ursprungliga plats, det är 5-6 stycken Purala inkluderat, och det ser vi som förening allvarligt på, säger han.

Föreningen är liten i sig och har inga stora ekonomiska muskler. Själva stugan är i behov av en del mindre renoveringar och Niclas Persson önskar att markägarna och föreningen kunde samarbeta mer för att säkerställa finngårdens fortlevnad. Han berättar att man som ägare uppfyller de få krav som finns på dem från gåvobrevet och han varit i kontakt med markägarna vid ett flertal tillfällen med förslag på eventuella lösningar, men har hela tiden fått kalla handen tillbaka.

Nu sköts en stor del av kontakten mellan parternas ombud, men läget är som sagt låst.

– Varför kan vi inte bara samarbeta? Kan de ge oss möjligheten till ett större markarrende så är det inga problem och de är väldigt välkomna att delta i verksamheten och vara där på somrarna. Men de har aldrig någonsin ställt frågan.

VF har varit i kontakt med en företrädare för markägarna, men man vill inte kommentera ärendet.

Rätta oss
1 / 1

Finngården Purala.

Aktuell artikel (1 av 8)
Finngård i tvist

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!