Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Torsby

Arbetsmarknadsråd ska locka spetskompetensen till Värmland

Att få rätt kompetens på rätt plats.

En av landsbygdens stora framtidsutmaningar.

– Får vi arbetskraftsbrist kan det bli så att företag försvinner från glesbygden. Det är det hemskaste scenariot, säger Gösta Kihlgren, arbetsmarknadschef på Torsby kommun.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ett arbetsmarknadsråd innehållande arbetsmarknadscheferna i Kil, Sunne och Torsby, samt representanter från Arbetsförmedlingen, kommunalråd och fackföreningar träffas med jämna mellanrum för att diskutera arbetsmarknaden, högt och lågt.

Utmaningarna inför framtiden är stora. Den mest påtagliga just nu är att få de många nyanlända etablerade i samhället och tillgängliga på arbetsmarknaden, samt att få fler ungdomar i arbete.

Här ser Gösta Kihlgren en brist på de mer enkla sysslor som fanns i större utsträckning förr.

– Jag tror vi måste börja tänka om lite, ta in de mer enkla jobben och avlasta dem med mer spetskompetens. Det är ju ingen mening att undersköterskorna på ett särskilt boende ska gå och städa, varför gör man det, frågar han sig.

På andra sidan skalan hägrar svårigheter med en såväl nutida som framtida kompetensförsörjning. Här arbetas det aktivt redan idag där HR-avdelningen exempelvis tar fram en pensionspolicy som innehåller flera viktiga punkter, som en stanna kvar-försäkring som uppmuntrar nyanställda att just stanna kvar.

– Vi behöver både bredd och spets, där spetsen kan vara svår att rekrytera. Det är inte helt enkelt och jag tror inte vi är ensamma, det är ganska många kommuner som har samma problem och det har varit lite slit och drag mellan kommuner gällande vissa professioner.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Arbetsmarknadsråd ska locka spetskompetensen till Värmland

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!