Få tillgång till plus - endast 1 krona första månaden

Taltidning

Med taltidningen kan du få hela papperstidningens innehåll uppläst. Du kan bläddra mellan de olika avsnitten i tidningen, hoppa artikel för artikel eller välja vilken sida du vill gå till utifrån en innehållsförteckning. Tidningen läses upp av en syntetisk röst.

För vem
Olika lässätt
Så funkar det
Provlyssna
Beställ
Support

För vem

Alla som har en läsnedsättning har rätt att prenumerera på taltidningen.

En läsnedsättning kan bero på flera saker, där synskada och dyslexi är de vanligaste orsakerna. Men till exempel rörelsehinder, neurologisk skada eller konvalescens efter sjukdom kan också göra att en person har svårt att läsa tryckt text.

Det räknas inte som en läsnedsättning att ha svårt att läsa på svenska när man har ett annat språk än svenska som modersmål.

Olika lässätt

Tidningen kan läsas i Daisyspelare, smarta mobiltelefoner, surfplattor eller på datorn. När du skaffat en prenumeration blir du inom två arbetsdagar uppringd av Taltidningsnämnden och får information om de olika sätten du kan läsa taltidningen.

Daisyspelare:

Daisyspelaren liknar de spelare som många talboksläsare använder för att lyssna på böcker. Du som väljer att låna en Daisyspelare behöver inte ha ett eget internetabonnemang, det är inbyggt i spelaren. Efter ditt samtal med Taltidningsnämnden kommer du att bli kontaktad av en instruktör som bokar in ett hembesök för att installera utrustningen och utbilda dig i hur du använder spelaren. Vid det första besöket bestämmer ni också tid för ett uppföljningsbesök. Om du vill kan även någon anhörig vara med under hembesöket. Spelaren kostar ingenting, den får du låna av Taltidningsnämnden.

Smart mobiltelefon eller surfplatta:

Om du har en smart mobiltelefon eller surfplatta kan du läsa taltidningen i apparna Akila och Legimus. Apparna är gratis att ladda ner och finns för Android-mobiler och Iphone. Väljer du detta alternativ så får du ett användarnamn och ett lösenord skickat till dig direkt efter telefonsamtalet med Taltidningsnämnden. För att läsa taltidningen i din mobiltelefon eller surfplatta, gör såhär:

  1. Hämta den app du vill ha i Appstore eller Google Play
  2. Logga in i appen. Använd det användarnamn och lösenord som du fått av Taltidningsnämnden.
  3. Hämta din tidning och börja läs.

På datorn:

Väljer du att lyssna på taltidningen via datorn så får du en textfil skickad till din e-post. Du behöver därför ha en talsyntes, så som en skärmläsare i datorn, eller en egen spelare med lokal talsyntes som klarar av att läsa upp textfilen.

Så funkar det

Med taltidningen kan du få hela papperstidningens innehåll uppläst. Du kan bläddra mellan de olika avsnitten i tidningen, hoppa artikel för artikel eller välja vilken sida du vill gå till utifrån en innehållsförteckning. Tidningen läses upp av en syntetisk röst.

Taltidningen går att få som fullängdsversion, där i princip allt i papperstidningen läses upp, eller i kortversion, där de största artiklarna och ledare, insändare, lokalväder, familjesidorna finns med. Fullängdsversionen tar ca tio timmar att lyssna på, om man inte bläddrar i den. Kortversionen tar max två timmar och passar de som inte kan hantera bläddringsfunktionen i spelaren. I samråd med Taltidningsnämnden bestämmer du vad som passar dig. Det går också bra att ändra mellan kort och full version om man så vill.

Du kan också välja om du vill ha en profiltidning. En profiltidning är en anpassning av fullängdsversionen av taltidningen. Du väljer då i vilken ordning de olika delarna i tidningen ska presenteras. Du väljer upp till fem avsnitt, till exempel inrikes, utrikes och sport som ska läsas upp först. När de avsnitten lästs upp fortsätter taltidningen med de övriga delarna. Profiltidningen fungerar i dagsläget inte i appen Legimus.

Provlyssna

Här kan du provlyssna på hur det låter och ser ut när taltidningen läses upp i appen Legimus. Självklart kan du själv ändra tonläge, hastighet och volym på din egen spelare, oavsett vilken typ av spelare du har.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Beställ

Du beställer en taltidningsprenumeration genom att fylla i beställningsformuläret eller genom att kontakta vår kundtjänst på 054-19 97 50, prenumeration@nwt.se.

En taltidningsprenumeration kostar lika mycket som en vanlig papperstidningsprenumeration. Om det samtidigt finns en prenumeration som papperstidning i hushållet betalar du endast 10 procent av ordinarie pris.

Om du är anhörig till den person som ska prenumerera kan du skriva det i meddelanderutan som finns i formuläret och där ange om Taltidningsnämnden ska kontakta dig, om fakturan ska gå till annan adress än till mottagaren etc.

Support

Om du har frågor rörande prenumerationen av taltidningen så hjälper vår kundtjänst dig.

Det kan då gälla fakturor, adressändring, uppehåll, beställning och avbeställning. Du ringer då till 054-19 97 50 eller mejlar till prenumeration@vf.se. Vi har öppet vardagar 07.30-16.30.

Har dina frågor att göra med själva taltidningen, så som utrustning, internetproblem, förbättringsförslag på uttal eller annat, vänder du dig till Taltidningshjälpen. Ring till 020-311 211 eller mejla taltidningshjalpen@polarprint.se.

Taltidningshjälpens öppettider är vardagar kl 8-12 och kl 13-16.