Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Sunne

Ski Sunne i rekonstruktion

Foto: Victoria Gund

De senaste årens milda väder har försatt Ski Sunne i en svår ekonomisk sits.

Bolaget har skulder på 3,4 miljoner kronor och nu har Värmlands tingsrätt beslutat om företagsrekonstruktion.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Fyra jobbiga vintrar och en stor investering på drygt 10 miljoner kronor i ett nytt snösystem har gjort att kassan blivit tom.

Företagsledningen har sökt nya finansiärer och delägare under hela våren, men till sist fanns det bara en utväg – att få sina skulder sanerade genom en företagsrekonstruktion.

– Det var väl rekonstruktion eller konkurs att välja på, säger Ski Sunnes vd Stefan Ranunger och berättar att ett gott samarbete redan inletts med Fryksdalens sparbank som är den största fordringsägaren.

– Vi har försökt hålla liv i det under våren och sommaren, men till slut blev det lite för mycket.

Hur såg det ut för ett år sedan?

– Då var det skillnad. Men den här vintern tog musten ur oss, vi hade öppet 98 dagar men hade 35 centimeter snö i backen och efter den 14 april kom det 70 centimeter, så en kan ju grunna på om det finns någon som inte vill vi ska överleva, konstaterar Stefan Ranunger krasst.

Fjolårsvintern var kämpig och för att kunna möta ännu en mild vinter skulle det egentligen behöva satsas mer pengar på nya snösystem.

– Men då måste det till lite muskler och kanske ännu kraftigare marknadsföring.

Hur tänker ni inför kommande säsong då?

– Det behöver inte vara någon kanonvinter nu, får vi bara ned kostnadsbilden till en vettig nivå, det är ju det som blir rekonstruktörens jobb, så får vi hoppas att det snurrar på.

– Vi kommer inte köpa några nya pistmaskiner eller så i höst utan vi rättar munnen efter matsäcken och får vara väldigt observanta på alla utgifter. Vi ska gå runt på små marginaler om det blir en dålig vinter.

Är du orolig för Ski Sunnes framtid?

– Nej, jag har jobbat här sedan -81 och varit med om många turer. Det är som en alltid säger att "det årner sig", om inte annat kan det göra det till veckan.

Vi har tidigare rapporterat om planerna på att utveckla området kring Finnfallet och framför allt då genom att bygga stugor på toppen av berget. Men det projektet påverkas inte av Ski Sunnes ekonomiska problem.

– Det har inget med Ski Sunne att göra, utan det är vi och några norska intressenter som har ett annat bolag. Vi håller på att jobba med det för fullt och om allt går i lås ska vi nog kunna sälja tomter fram i vinter, säger Stefan Ranunger.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Ski Sunne i rekonstruktion

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!