Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 20 juli - vecka 29
Sunne

Ny fabrik i Sunne – med fokus på tråg

Rottneroskoncernen satsar på ny fabrik i Sunne
Foto: Lars Swanö

Råvaran är gammal men produkterna nya i en ny fabrik.

– Det handlar om att komma ifrån plast och motsvara den efterfrågan som vi tror kommer att öka, säger Kasper Skuthälla, vd för Rottneros Packaging AB.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det rör sig om förpackningar tillverkade av fibermassa för färska livsmedel och för snabbmat. Både plastlaminerade och olaminerade tråg, eller om man hellre kallar dem engångsförpackningar, men på sikt den allra miljövänligaste produkten.

– Vi presenterar fyra förpackningar som alla är komposterbara men på sikt ska vara förnybara till hundra procent, fortsätter Kasper Skuthälla.

Dagen var inne att presentera livsmedelstråg som en sextett i dotterbolaget till Rottneros bruk utvecklat, med den närproducerade råvaran.

– Den finns ju här kring bruket och som längst inom tio mils radie därifrån.

Eller som Gunilla Ingemyr (C) utbrast när den nya satsningen avtäcktes på Ideum, inte långt från Holmby där den nya fabriken ska byggas:

– Vi bor i råvaran.

Kommunalrådet var mäkta nöjd med att Rottneros valde att förstärka positionerna i Sunne, och göra det i en ny fabrik som dessutom blivit en lokal angelägenhet för företaget och Topphyddan Fastighets AB.

– Vi ser hellre att det privata näringslivet bygger än att kommunen gör det, sa näringslivsutvecklare Kristina Lundberg.

– Jag med, instämde Jens Eide, Topphyddans ägare och vd, lika förtegen som Kasper Skuthälla om satsningen i miljoner när det gäller byggnad, maskiner och produkter.

– Det vill vi inte prata om.

Kasper Skuthälla nämnde att de sex personer som jobbat i symbios med brukets kompetens kommer att växla upp i numerär för att skaffa bolaget kommersiell status.

Så klart.

– Om vi säger att det rör sig om 25, 30 anställda..?

Skuthälla förnekade det inte, men bekräftade heller inte uppgiften.

– Vi har ökat personalstyrkan från tre till sex personer senaste året. Nu övergår vi från pilotarbete till industriell skala och det innebär så klart utökning av personalen. Behovet kommer att växa i takt med att vi ökar produktionen och marknaden utvecklas, poängterar Kasper.

– På sikt kommer plastförpackningar för till exempel elektronik att bytas ut mot miljövänligt material.

Den åtta meter höga industrihallen på totalt 14 400 kvadratmeter, som Rottnerosbolaget ska hyra, blir så beskaffad att den kan byggas till.

Rottneros Packaging jobbar enligt Skuthälla mot livsmedelsproducenter med kylda maträtter, restauranger och "takeaway".

Han visade i går tråg med och utan laminat, Gunilla Ingemyr och Kristina Lundberg fick vända och vrida på dem.

Kasper sa:

– De står emot väta och håller maten fräsch. Vi jobbar på bionedbrytbara tråg som ska emot både fukt och fett, så vi slipper plasten. Helt och hållet.

Framtiden.

Rottneros potential och nisch, enligt koncernchef Lennart Eberlech.

– Grädde på moset, sa Gunilla Ingemyr om etableringen för att den understryker Sunnes goda företagsklimat, och för att en ny fabrik ställer det utom allt tvivel.

Rätta oss
1 / 2

För livsmedel och snabbmat i hållbara förpackningar. I går presenterade Kasper Skuthälla, vd för Rottneros Packaging AB, en ny fabrik och miljövänliga tråg för fr v Sunnes näringsutvecklare Kristina Lundberg och kommunalrådet Gunilla Ingemyr (C).

2 / 2

Nya miljövänliga livsmedelsförpackningar som är kompostbara och innehåller minimalt med plats. De nya produkterna som Kasper Skuthälla, vd för Rottneros Packaging AB, visade i går ska tillverkas i en ny fabrik i Sunne.

Aktuell artikel (1 av 8)
Ny fabrik i Sunne – med fokus på tråg

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!