Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Sunne

Långt fängelse för yxmördare

Foto: HP Skoglund

Den 36-årige man som i maj i år högg ihjäl sin styvdotter med en yxa dömdes på tisdagen för mord. Han ska nu avtjäna ett fängelsestraff på 18 år.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Mannen har själv erkänt att han högg 21-åringen i huvudet med yxan men att det aldrig var meningen att döda henne. Tanken från hans sida var att "oskadliggöra" henne, då han kände sig hotad av den unga kvinnan.

LÄS MER: "Det var aldrig meningen att döda henne"

Det var den 21 maj i år som mannen tog en yxa från ett förråd i hemmet i Gräsmark utanför Sunne. Den unga kvinnan satt vid köksbordet och de andra två i hemmet – hennes mamma och lillasyster – befann sig i ett angränsande rum. Plötsligt hördes en kraftig smäll från köket och de båda rusade ut bara för att mötas av 36-åringen som stoppade dem – med yxan höjd.

Då låg den 21-åriga kvinnan på köksgolvet, mycket svårt skadad. Den röntgenbild som åklagaren visade upp under rättegången visade på att det första yxhugget varit så pass kraftigt att yxan nästan gick igenom hela hennes huvud.

LÄS MER: Åklagaren: "Det var en ren avrättning"

Hon avled på sjukhus bara några dagar efteråt och mannen som först misstänktes för mordförsök fick se rubriceringen ändras till mord.

Rättegången avslutades den 21 november och i dag, en vecka efteråt, dömdes 36-åringen till 18 års fängelse och utvisning utan rätt att återvända.

I domen skriver tingsrätten bland annat att 36-åringens uppgifter om att han kände sig hotad av styvdottern "är verklighetsfrämmande och framstår inte som trovärdigt" och att hans upplevelse av att ha blivit "utsatt för allvarliga och konkreta hot är sådana att de kan lämnas utan avseende".

– Jag är nöjd med dels att man funnit att han har gjort det här med uppsåt och att hans direkta tankeplan var att beröva henne livet, och jag är också nöjd över att tingsrätten menar att hans uppgifter om hot har motbevisats, säger Per Svensson.

Han yrkade i slutpläderingen på att 36-åringen skulle dömas till livstids fängelse. Så blev som nämnt inte fallet.

– Jag kan konstatera att tingsrätten bestämmer påföljden till längst möjliga tidsbestämda. Man har beaktat de försvårande omständigheter som jag har tryckt på men man har ändå stannat vid 18 år. Jag kan förstå hur tingsrätten resonerat här, men jag måste fundera på om det är något som jag ska överklaga.

LÄS MER: Ett gemensamt önskemål – fler poliser i norr

Enligt mannens advokat, Lars Magnusson, har man inte tagit ställning till om man ska överklaga domen än.

– Vi ska diskutera den här domen först och se var vi landar.

Hur ser du på domen i övrigt?

– Det var inte helt oväntat, vi hade väntat oss ett tidsbestämt straff och att det skulle landa mellan 14 och 18 år var ganska givet. Min klient medgav ansvar för synnerligen grov misshandel eftersom han ansåg att han inte hade något uppsåt att döda henne, men tingsrätten kom ju fram till motsatsen. Då var det rätt väntat med ett långt, tidsbestämt straff, säger Lars Magnusson.

Rätta oss
1 / 1

36-åringens advokat Lars Magnusson i rätten. 33-åringen själv göms bakom kriminalvårdens gröna tröja.

Aktuell artikel (1 av 8)
Långt fängelse för yxmördare

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!