Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Sunne

Här står högsta tallen

Ser den inte väldigt hög ut, tallen i Gräsmark?

– Timmerskogarna är av hög kvalitet med många, långa träd, så att Sveriges längsta tall står här förvånar mig inte, säger Pär Skinnargård, VD för Nykvist skogs AB

Artikeln fortsätter efter annonsen

37,8 meter är nytt rekord för svenska furor. Tidigare ledaren av svensktoppen, en tall på Öland på 36 meter, åkte plötsligt ner till andra plats.

Av en slump.

– Vi ville visa ett vackert bestånd och valde ut några där jordmånen är bra, berättar Lina Edin, ekonomiansvarig hos Nykvist skogs AB.

– Det var granar i Västerrottna vi skulle ut och titta på eftersom de växer i princip utan avsmalning, fortsätter Pär Skinnargård.

Sättet av växa är skogens varumärke, ett skäl för kunder i Norge, Värmland och framförallt södra Sverige att lägga beställningar hos skogsbolaget som förvaltar marken.

–Bra kvalitet är ett argument för att hålla priserna uppe, säger Pär.

– Virket från de här träden går till specialbeställningar och är särskilt högt hållet som vindskivor, berättar Lina.

Hon poängterar att virket från Gräsmark är attraktivt för sin klass.

– Granar i bestånden här, neråt Mangskog och mot Gunnarskog mäter runt 40 meter. De är högre än våra tabellsystem klarar av. De slutar vid 32 meter, fortsätter Pär.

Gran och tall växer särskilt bra i västra Värmland på slänter mot sjöar. Med rörligt markvatten, mineraler som det för med sig och hyperit i berggrunden som ger högt PH.

– Det blir aldrig för torrt eller för blött för skogs som växer så.

Ägarna till Sveriges största skogssajt, Skogsforum.se, Fredrik Reuter och Torbjörn Johnsen besökte Gräsmark tillsammans med bland andra Fredrik Melakari, skoglig planläggare.

Han mätte rekordtallen med laser. I Sven Nykvists skog.

Rätta oss
1 / 1

37,8 meter hög, nytt svenskt rekord för tall i landet. Den står i Västerrottna och mättes av Skogsforum när de besökte skogsbolaget Nykvist skogs AB förra veckan.

Aktuell artikel (1 av 8)
Här står högsta tallen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!