Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Sunne

GW: ”Jag sköt 200 älgar”

Foto: Kent Sjögren

Jaktmässan i Rottneros fick storfrämmande på fredagen.

Leif GW Persson roade publiken med sina jakthistorier – bland annat från Värmland.

– Jag sköt 50 älgar här bara under 1983. Totalt har jag nog befriat er från ett par hundra.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Att kriminologiprofessorn (emeritus numera) har jakt som sitt stora intresse har nog de flesta redan förstått. Att han lätt skulle kunna inneha en professur även i historieberättande gör inte saken sämre.

De cirka 300 som tog sig till restaurangtältet vid Rottnerosparken på fredagseftermiddagen fick fullt sjå att hämta sig mellan skrattsalvorna. Särskilt som moderatorn hette Kjell-Åke i Myra Axelsson – till vardags komiker, och även han med fnösktorr humor som specialitet.

Om sitt jagande uppe i Finnskogen hade GW idel ljusa minnen:

– På 1980-talet var det nåt fenomenalt med älg i skogen, jag sköt 50 älgar bara under 1983. Sen var kanske inte nykterheten alltid så påtaglig, men det var jäkligt trevliga och hjälpsamma människor.

Genom åren har dock Leif GW Persson jagat på än mer spännande platser. Vissa av dem rekommenderar han inte.

– Ryssland ska ni passa er för. Lurade blir ni garanterade, men ni kan bli rånade dessutom. Värst är Mongoliet. Jag åkte dit med Guillou, en rysk guide och ett par mongoler som vi kallade Drutten och Krokodilen på grund av deras respektive kroppsform. Guiden bröt ihop när helikoptern ut verkade utebli. ”Det blir snart vinter, då dör vi”, grät han. Inte så förtroendeingivande, direkt. Men jag sköt en gigantisk maralhjort. Den skulle jag kunna spänna upp en hängmatta mellan hornen på...

Under samtalet hann även ett antal andra ämnen avhandlas: som vildsvinsförekomsten i Södermanland (”problematiskt stor, jag har skjutit ett tusental”), GW:s favoritkaliber (”6,5 – det räcker bra: de går rakt, smäller mindre och har inte så mycket rekyl”) samt svenska toppolitikers bristande jaktintresse. Bekymmersamt, om man frågar professorn:

– Ingen jagar. Inte Palme, inte Carlsson och Reinfeldt skulle man inte kunna kedja fast på ett pass. Det är synd. Svenska folksjälen vilar till stor del på natur, jakt och fiske. De missar mycket.

Rätta oss
1 / 3

Humorduo. Samtalet med Kjell-Åke i Myra fick publiken att skrocka oavbrutet. Knastertorr humor när den är som bäst.

2 / 3

Värmland ligger Leif GW Persson varmt om hjärtat. Under älgboomen på 1980-talet sköt han 200 älgar i de norra delarna av länet.

3 / 3

Kriminologiprofessorns popularitet är enorm. Han omsvärmades av autografjägare efter sitt anförande.

Aktuell artikel (1 av 8)
GW: ”Jag sköt 200 älgar”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!