Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Sunne

Djurskyddet läggs ned

Foto: Sophia Jiglind

Flera olaga hot och påstådda lögner om att de ska ha utgett sig för att vara djurskyddskontrollanter från länsstyrelsen har fått Kim Aronsson och Kersti Ström att ledsna. Nu kan Djurskyddet i Sunne läggas ned.

– Vi vill ha upprättelse först, men som det känns nu, då lägger vi ned verksamheten, säger de.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var den 12 juli som länsstyrelsen i Värmland gick ut med en varning på sin hemsida om falska djurskyddskontrollanter som gjorde hembesök hos privatpersoner och ville utföra ”förkontroller”. I onsdags gjorde de en polisanmälan om föregivande av allmän ställning.

Varningen spred sig dock snabbt på sociala medier och två kvinnor blev snart uthängda och bedömdes enligt vissa användare vara skyldiga. Rykten som Kim Aronsson och Kersti Ström nu vill stoppa, en gång för alla.

– Vi åkte hem till en person i ett privat ärende den 4 maj. Vi kände honom sedan tidigare och jag meddelade mannen om att jag var ordförande i Djurskyddet i Sunne och ringde till länsstyrelsen med en anmälan på honom vid besöket, säger Kim.

– Mannen hade anklagat mig för saker som jag ville reda ut med honom. Men det gick inte, säger Kristi.

Kvinnorna valde i stället att åka hem igen och tänkte låta saken bero. Men två månader senare fick de vetskap om att länsstyrelsen fått ta emot samtal om de falska djurskyddskontrollanterna och att de av någon anledning blivit uthängda på internet av personer i sin närhet på grund av besöket hos den äldre mannen.

– Vi kontaktade de här personerna och sa att de förtalade oss. Vi har lagt så mycket energi på att få Facebook att ta bort elaka kommentarer om oss som är rena lögner. Vi har hela tiden talat sanning men det tycker de tydligen inte om och bara fortsätter, säger Kim.

Att anmälningarna kom så sent och dessutom var tre till antalet skakar de bara på huvudet åt.

– Vad de andra två ringt och tagit länsstyrelsens tid och resurser för och även menat att vi varit på fler ställen. Nej, det har jag ingen aning om.

De polisanmälde två personer för förtal, men förundersökningen lades ned. Sedan dess har kommentarerna fortsatt.

– Vi vill nu bara att polisen kommer hit och tittar på allt vad folk skrivit till oss och det som vi har spelat in från det där privata besöket. Vi orkar inte mer. Vi blockerar människorna men polisen är varmt välkomna, säger Kim.

Det har även gått så långt att Djurskyddet i Sunne nu kan läggas ned helt. En verksamhet som paret haft sedan mars i år.

– När vi tog över tänkte vi ge det ett år. Men vi tänker inte fortsätta med det, vi lägger ned det.

Avvecklas verksamheten helt?

– Om ingen vill ta över så. Men först ska vi ha upprättelse, sedan får vi se.

Rätta oss
1 / 1

Kim Aronsson har tillsammans med sin partner Kersti Ström blivit förföljda av personer på Facebook som anklagar dem för att vara falska djurskyddskontrollanter.

Aktuell artikel (1 av 8)
Djurskyddet läggs ned

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!