Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Storfors

Visning av internatskola

Foto: Peter Bäcker

Lundsbergs skola upplevs av många som en sluten värld. Men nu håller detta på att ändras. Ett led i arbetet är att arrangera guidade turer under somrarna då besökare kan få en inblick i skolan och titta in i lokalerna.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Under onsdagen hölls årets första guidade visning av skolan. Ett 30-tal besökare i olika åldrar hade mött upp för att se på allt från lektionssalar och kyrka till aula och elevhem.

Ansvariga för guidningen var Christopher Johrin, internatchef, och Kristoffer Sten, servicechef. De inledde i aulan där besökarna fick se ett bildspel och Staffan Hildebrands kortfilm om skolan.

Christopher Johrin berättade om skolans historia. Här finns olika elevhem, såväl flick- som pojkhem och blandade.

– Men nu kommer vi att köra rena pojk- och flickhem. Det är enklare att hantera.

I år har skolan 181 elever och det är viktigt att visa hänsyn, därför finns det regler.

– Folk tror att det är betydligt strängare än det är. Men med 30-40 elever i varje elevhem måste det fungera. Därför har alla en syssla. Förr var det de yngre som hade sysslor men nu är det lika för alla.

Skolan har 65 anställda, eleverna kommer från olika delar av världen och det arrangeras stipendieresor till exempelvis Wall Street och FN. Idrotten är viktig, bland annat rodd och lerduveskytte, men det är också mycket kultur.

Besökarna kunde ställe frågor och någon fick veta att all undervisning, utom språken, sker på svenska. En annan ville veta kostnaden för internateleverna.

– Elever i årskurs nio betalar 223 000 kronor per år, för gymnasieelever är kostnaden 246 300 kronor om året. Det kan verka mycket men det kan jämföras med en hotellvistelse. Det finns familjer som har tre elever på skolan.

Maud Welin Johansson och dottern Elin Johansson var där på besök.

– Vi tyckte att det var lite kul. Men Elin ska inte gå här, hon är färdig lärare, sa Maud Welin Johansson.

Rätta oss
1 / 2

Ett 30-tal besökare hade mött upp på sommarens första visning av Lundsbergs skola. Internatchef Christopher Johrin visade runt och berättade.

2 / 2

"Lundsbergare du äger skolan. Känn ditt ansvar för arvet" står det på tavlan som hänger bredvid skolkavajen i trapphuset. Elin Johansson plåtade med mobilen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Visning av internatskola

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!