Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Storfors

Storfors stöttar ny regel

Foto: Tommy Andersson

Svenska bordtennisförbundet ändrar i representationsbestämmelserna. Det öppnar för en huggsexa om landslagsspelare som Matilda Ekholm, Li Fen och Linda Bergström bland lagen i Pingisligan.

– Det är bra för svensk bordtennis, men effekten av regeländringen dröjer nog ett par tre säsonger, säger Anders Hulth, lagledare i Storfors.

Artikeln fortsätter efter annonsen

De senaste säsongerna så har den som spelat i Pingisligan, högsta serien i Sverige, inte kunnat representera ett klubblag på högsta nivå i något annat land. Regeln, som togs bort 1 juli i år, förhindrade att en spelare skulle kunna bli mästare i två olika länder.

De förde med sig att de svenska toppspelarna, som Matilda Ekholm, Li Fen och Linda Bergström, den senaste säsongen valde spel i utländska ligor framför Pingisligan.

– Matilda och Li har inte spelat i Pingisligan på många år. Linda spelade senast i Ängby innan de drog sig ur, säger Hulth.

Även utländska spelare blir nu högvilt för de svenska åtta klubbar som tillhör Pingisligan. Storfors BTK väljer att bida sin tid. Det finns ingen ledig plats i truppen.

– Vi var tidigt klara med vår trupp. Har jag skrivit kontrakt med en spelare så vill jag stå för det, motiverar Anders Hulth.

Mariann Juhàsz, Lina Misikonyte, och Hannah Hicks har förlängt kontrakten med den dubbla SM-finalisten. Redan innan finalserien mot Eslöv stod det klart att Jessica Yamada skulle välja spel i Frankrike före Sverige den kommande säsongen.

– Hennes franska lag har gått upp i högsta serien, säger Hulth.

Frankrike går en annan väg än Sverige och stänger spelarna i de två högsta divisionerna från spel i någon annan liga. Tanken är att värna om de franska spelarna.

Tonårslöftet Tin-Tin Ho gav studierna förtur under SM-slutspelet. Även brittiskan är förlorad för Storfors. Ho ska studera i Linz och är klar för seriespel i Österrike. Hulth har ersättarna – två utländska spelare – klara, men väljer att ligga lågt med namnen.

– Vi har som policy att inte berätta om våra nyförvärv förrän efter förbundets deadline som är den 15 augusti, säger Hulth.

I och med regeländringen så borde silly season bli mer intressant än tidigare år. Anders Hulth är inte övertygad om det.

– Det lag som har resurser kan förstärka rejält. Så är det. Jag tror dock att många lag, precis som vi, redan är klara med sina trupper. Det kan handla om en eller två lediga platser. Jag tror de blir mer rörelse i trupperna inför säsongerna därefter.

Lagen har också möjlighet att förändra i trupperna under vinterfönstret som stänger den 15 december. En poängsvag höst kan få lag att se som sina trupper i och med att endast sex lag går till slutspel, mot åtta som var fallet tidigare.

– Ettan och tvåan i grundserien går dessutom direkt till semifinal. Det är en klar fördel vilket gör att alla lag måste spela med sina bästa spelare i alla matcher i vinter. De har de inte behövt göra tidigare, menar Hulth.

Storfors vann alla matcher senaste säsongen fram till finalen där Eslöv blev en övermäktig uppgift.

Senaste nytt om Storfors överklagan till Riksidrottsnämnden angående att Eslöv använde sig av en obehörig spelare i SM-finalerna är att protesten rann ut i sanden. Riksdrottsnämnden tog aldrig upp frågan.

– De anser att det är en tävlingsfråga och att Svenska bordtennisförbundet då har suveränitet i frågan. Överträdelsen var inte tillräckligt grov, säger Hulth.

Rätta oss
1 / 1

Anders Hulth, lagledare i Storfors BTK, (till höger) klappar om Andreas Wirén, lagledare i Arvika BTK. Båda föreningarna välkomnar regeländringen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Storfors stöttar ny regel

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!