Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Storfors

Stora översvämningar i södra Värmland

Foto: Tommy Andersson

Källare och vägar i området kring Storfors, Kristinehamn och Karlskoga drabbades på söndagen av översvämningar till följd av det kraftiga regnet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Räddningstjänsten var tidigt på söndagsmorgonen ute för att få undan överflödigt vatten i källare och på vägar kring Alkvettern.

– Det är vatten som kommer in i källare. Så länge det regnar så här så kommer det att fortsätta att stiga, säger Tomas Carlsén, räddningschef i beredskap hos räddningstjänsten i Bergslagen.

Personal från räddningstjänsten tog sig runt för att bedöma hur kritiskt det var i de olika fastigheterna som drabbats. Där det var riktigt illa tog man till pump för att förhindra ytterligare stigning av vatten.

– Kommunens VA är också ute och rensar i avlopp och gör förbikopplingar för att systemet ska kunna svälja bättre, säger Tomas Carlsén.

Enligt VA-jouren i Storfors kommun var det främst fastigheter och vägar omkring Kyrksten och Bjurtjärn som drabbades hårt av den kraftiga nederbörden.

Flera fastigheter hade också fått sina källare översvämmade.

– I första hand ska man vända sig direkt till sitt försäkringsbolag och se vilken hjälp bolaget kan ge i den akuta situationen. Från kommunen hjälper vi också till i mån av tid och resurser, men just nu är våra resurser hårt ansträngda, säger driftchef Tommy Svärd, på kommunen.

Trafikverket meddelade vid sjutiden att åtminstone två vägar – 604 och 607 – hade stängts av till följd av översvämningarna. Dessa vägar går mellan Kyrksten, söder om Storfors, och Kristinehamn.

På väg 237, mellan Storfors och Gälleråsen var vägbanan på sina håll översvämmad. Det var först vid 17-tiden på söndagen som Trafikverket meddelade att vägen öppnats igen, om än med begränsad framkomlighet.

Enligt SMHI:s beräkningar har det kommit runt 10–20 millimeter regn det senaste dygnet.

– Men det är inte bara det senaste dygnets regn som är orsaken till översvämningarna. Vi tror att det också har ett samband med de senaste dagarnas regn. Häromdagen kom det 20 millimeter i Kristinehamn på ett dygn, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog.

Regnet väntas matta av under kvällen och i natt ska det avta helt.

En damm i Lonnhyttan, norr om Karlskoga, fylldes på med stora mängder regnvatten och riskerade att brista. Vattennivån ska ha ökat med tre meter men under söndagseftermiddagen började nivåerna att sjunka undan och man kunde blåsa faran över.

Rätta oss
1 / 5

2 / 5

3 / 5

Ett kraftigt regnområde över Storfors, Kristinehamn och Karlskoga.

4 / 5

På väg 237 vid infarten till Lunedet står vattnet högt.

5 / 5

Aktuell artikel (1 av 7)
Stora översvämningar i södra Värmland

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!