Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Övrig sport

Jenny och Oscar vill skola sig till framgång

Den ene har bytt klubb och skola för att göra en helhjärtad satsning på golfen. Den andre flyttar till USA i augusti med samma mål. I helgen fick de värmländska talangerna Oscar Hertzberg, 16, och Jenny Haglund, 19, se vad som krävs i toppen under en runda med Europatourstjärnan Christian Nilsson.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Haglund och Hertzberg blev i vintras de första två stipendiaterna till det talangstipendie som instiftats av Christian Nilsson själv och hans supporterklubb Christian N Crew.

Förutom 10 000 kronor ingick en runda med Nilsson på Karlstad GK och i lördags var det dags.

– Jag har gått ett par rundor tidigare med Oscar men Jenny har jag bara sett här när hon tränat. Men jag visste redan hur bra båda två är, säger Christian Nilsson som peppade talangerna snarare än gav dem rena tips.

– Det här var mer en social grej, de är båda så duktiga och kan nog lika mycket om golf som jag, de vet vad det handlar om.

Men både Haglund och Hertzberg menade att förmiddagen gav dem en boost.

– Det är verkligen kul att höra vad Christian tycker och även att få beröm från en så duktig golfare. Dessutom är det häftigt att se en golfare med sånt tryck i bollen, det är något jag inte har direkt, ler Haglund.

– Ja, det var väldigt roligt. Det syns vilken duktig golfare han är, man blir inspirerad, säger Hertzberg.

Han har precis blivit klubbkamrat med både Nilsson och Haglund på Karlstad GK.

– Sunne är också en bra klubb men jag får ett annat stöd här, plus att jag börjat träna med Fredrik Eliasson som tränare.

Men Hertzberg har Karlstad nu tre av Sveriges främsta 95:or vilket även Tobias Edén och Anton Ericsson räknas som.

– Vi har en bra kamp mot varandra, det är bra träning, säger Hertzberg som varit iväg på två landskampsuppdrag i år och spelar på Skandia Tour i sommar.

Sunnekillen gör nu en helhjärtad satsning på golfen. När han för ett drygt år sedan började gymnasiet gjorde han det på hockeygymnasiet i Torsby.

– Men den linjen är fyraårig och nu har jag bytt tillbaka till Sunne. I tvåan och trean kommer jag få träna golf på skoltid, säger Hertzberg som kommer att lägga hockeykarriären åt sidan.

– Om det blir något spel blir det på hobbynivå.

En fullskalig satsning på golfen gör även den andra stipendiaten Jenny Haglund. Karlstadstjejen flyttar i augusti till Dallas, Texas, där hon fått fullt stipendie för att plugga på college och spela golf.

– Jag får allt betalt, utrustning med mera, och ska spela i skolans golflag, säger Haglund som till att börja med fått stipendie för ett år framåt.

– Man får bara för ett år i taget men mitt mål är att vara kvar i fyra år.

Vid sidan av golfen, som man i Texas kan träna på utmärkta banor året runt, kommer värmländskan plugga ”Sports management”.

– Om jag stannat här hemma hade nästa steg varit att bli proffs och jag tycker att det känns som ett lite för stort steg just nu. Jag är bara 19 år och har jättemycket kvar att lära. Det är tufft där ute, och jag vill ta det i min egen takt. Det här innebär att jag får en väldig trygghet.

Själva flytten ser hon inte heller som något hinder.

– Nej, jag har redan bott hemifrån och pluggat på golfgymnasiet i Växjö så det är inga problem. Den här flytten är en stor chans, och den har varit mitt mål sedan jag var 13-14 år.

Målet nu – om än på lång sikt – är att bli kvar i USA även efter avklarad collegeutbildning.

– Det är på amerikanska banor jag vill spela. Jag vill till LPGA-touren.

Rätta oss
1 / 3
Värmländske Europatourstjärnan flankerad av stipendiaterna Jenny Haglund och Oscar Hertzberg som fick gå en runda med Nilsson i lördags.
2 / 3
Här skakar Christian Nilsson hand med Oscar Hertzberg under överseende av Jenny Haglund efter lördagens 18-hålstur i Karlstad i lördags.
3 / 3
Mycket golfsnack blev det under de 18 hålen.
Aktuell artikel (1 av 2)
Jenny och Oscar vill skola sig till framgång

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!