Torsdag, 21 september - vecka 38
Övrig sport

Hyllas som årets tränare

Han är mannen bakom de värmländska golfstjärnornas lyft. Nu hyllas Karlstad GK:s Fredrik Eliasson som årets tränare i svensk golf.– En otrolig ära, speciellt om man ser vilka som fått priset tidigare, säger han.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Värmlands tre främsta golfare, Louise Larsson, Jonas Blixt och Christian Nilsson har två saker gemensamt.

2011 var deras bästa säsong i karriären – och alla tre tränas av Fredrik Eliasson.

Karlstadstränaren som nu får sitt stora erkännande då han av PGA of Sweden utsetts till årets tränare i svensk golf.

– Jättekul. Det är den överlägset största utmärkelsen jag fått personligen. En otrolig ära att få vara med och nosa där uppe när man ser på vilka som vunnit priset tidigare, säger Eliasson till VF-sporten.

– Att priset dessutom kommer från PGA och kollegor inom tränarkåren gör att jag rankar det ännu högre.

Givetvis ligger de tre ovan nämna golfarnas succéår till stor del till grund för priset.

– Naturligtvis. Men vi vann även guld i JSM i match så 2011 var ett väldigt bra år både för bredd och elit.

• Hur stor del har du själv i framgångarna?

– Nja, skrattar Eliasson och fortsätter:

– Jag tror att allt är en mix. Jag känner ett bra förtroende och att jag har ett hyfsat helhetskoncept med engagemang och vad som gör en bra sving där jag kan guida spelaren beroende på vad han eller hon behöver.

– Att få träna allt från Europatourspelare till juniorer och ”vanliga” medlemmar är dessutom en härlig utmaning. Jag jobbar hela tiden för att bli bättre och utveckla både mig själv och klubben.

Fredrik Eliasson kommer ursprungligen från Timrå men golfen och kärleken förde honom till Värmland 1996. Efter att ha jobbat på Billerud och Hammarö GK hamnade han som assisterande tränare till legendariske tränaren Henri Reis på Karlstad GK. Reis som för övrigt var den förste vinnaren av priset som Eliasson nu själv fått.

Efter det väntade fyra år i Tyskland och Berlin där Eliasson jobbade som instruktör innan han 2006, efter ett år i Sundsvall, återvände till Värmland och Karlstad för att ersätta just Reis som tränare på Karlstad GK.

– Nu känner jag mig nästan som värmlänning eftersom jag bott här så länge. Jag trivs oerhört bra både i Karlstad och på Karlstad GK. Jobbet är fantastiskt roligt, säger Eliasson som fyller 40 nästa vecka.

På listan över adepter finns 18 namn.

– De är på olika nivåer men det är 18 spelare som verkligen satsar på sin golf.

Eliasson kommer att få motta priset i Halmstad den 10 mars. Förutom äran tilldelas han även ett stipendium på 25 000 kronor att användas i utbildningssyfte.

Rätta oss
1 / 1

• Ur motiveringen från PGA of Sweden:

”...en uttalad golffilosofi, långsiktighet och hårt arbete har lyft Karlstad GK till att vara en av landets främsta, både när det gäller juniorer och elit”.

”Fredriks skicklighet som tränare har mycket stor betydelse, inte bara för juniorer och elit, utan också för klubbens över 2 000 medlemmar. Genom sitt engagemang och idoga arbete är Fredrik en viktig och avgörande faktor till Karlstad GK:s framgångar”.

”Fredrik Eliasson är ett föredöme för såväl övriga PGA tränare som PGA som organisation”.

Aktuell artikel (1 av 1)
Hyllas som årets tränare

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!