Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 17 augusti - vecka 33
Övrig sport

Hallberg drar på sig landslagsdressen

Hon slaktade rekordet i sextimmarsloppet – och blev sedan uttagen till VM och EM i ultradistanslöpning. Nu förbereder sig Mona Hallberg på sin livs längsta tävling.På tio mil.– När jag fick frågan visste jag knappt vad ultradistans innebar, säger Hallberg.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Mona Hallberg fick sin mästerskapsbiljett direkt efter målgång i ”Karlstads sextimmars”, men trött, utmattad och segerglad bad hon få fundera över erbjudandet. Vanligtvis springer värmländskan 10 000-meterslopp och halvmaror, och ultradistans var tidigare bara något hon hade hört i förbifarten.

– Det var sån uppståndelse efter sextimmarsloppet och jag var tvungen att landa i det först. Men jag tycker det är kul med långdistans och jag känner mig bra på det, så till slut var det inget att tveka på. Jag har hunnit med några rejäla träningspass och det känns väldigt bra, berättar Mona Hallberg.

Mästerskapet kommer slå allt annat hon tidigare varit med om i sin löparkarriär.

– Jag är ju van med kortare lopp och sextimmars var det längsta jag sprungit i en tävling. Då blev det 7,3 mil. Jag tyckte det gick bra hela vägen, även om jag fick lite problem med några saker. Men det är något jag lärde mig av – som att inte ha för små skor eftersom fötterna sväller och hur man ska fylla på med vätska.

Den 22 april, i Milano, går startskottet för tävlingen som är en kombination av VM och EM. Det blir ett stort steg för Hallberg att både byta distans och sätta på sig landslagsdressen.

– Men det är bara att köra på. Nu slipper jag dessutom springa runt, runt, runt på en 200meters-bana och asfalt passar mig bra.

Målsättningen?

– Det är jättesvårt att veta hur konkurrensen ser ut, men jag har satt upp hålltider jag ska försöka följa – sen får man se hur långt det räcker.

Hallberg planerar att fortsätta med sitt ursprungliga tävlingsschema, även om ultralöpning plötsligt kom med in i bilden. Hon är dock medveten om att träningsformerna kan krocka rejält.

– Jag vill springa Vårruset och SM i halvmarathon, men vi får se hur kroppen återhämtar sig efter det här. Ultralöpningen är en för rolig grej för att jag ska kunna säga nej avslutar hon.

Förutom den individuella tävlingen i ultradistans-VM ställer Sverige upp med ett lag, bestående av tre tjejer: Mona Hallberg, Kajsa Berg och Kerstin Rosenqvist.

Rätta oss
1 / 1
Mona Hallberg krossade rekordet i sextimmarsloppet efter det blev hon uttagen i landslaget och ska springa EM och VM i ultradistanslöpning. Här med den manlige vinnaren i sextimmarsloppet, Lars Olsson.
Aktuell artikel (1 av 7)
Hallberg drar på sig landslagsdressen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!