Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Övrig sport

Golfstjärnorna drömmer om ett sprakande 2012

2011 var året då tre golfstjärnor Louise Larsson, Christian Nilsson och Jonas Blixt tog den värmländska golfen till en tidigare ouppnådd nivå. Tillsammans med VF-sporten skålar de in ett 2012 med nya stora utmaningar.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Louise Larsson gjorde sin debutsäsong på damernas Europatour. Christian Nilsson slutade topp 60 på herrarnas och fick spela tourfinalen. Jonas Blixt kom femma på Nationwidetour och står nu med ett färskt PGA-kort. 2011 har bjudit på stora framgångar för golfstjärnorna.

Vi träffas på krogen Guld-apan i centrala Karlstad och en efter en droppar de in: Louise Larsson i den lilla svarta och killarna i klassisk, sober nyårskostym. Av förklarliga skäl träffas de tre Karlstad GK-kollegorna sällan under säsong så när de väl blir dags bubblar frågorna och pratet åt alla håll. Och naturligtvis även gratulationerna sinsemellan. Trion är definitivt värd att uppvaktas – även om tidigare PGA-tourspelaren Anders Forsbrand svarat för resultatmässigt högre insatser har den värmländska toppelitgolfen aldrig varit bredare än nu.

• Vilket var det bästa ögonblicket 2011?

Jonas Blixt: Det finns ju en pengamässig gräns för vad man behöver spela in för att ta sig dit jag ville. Jag var tvungen att avsluta rätt bra – så gjorde jag det och sen var det klart. Man blev lite sentimental och upprymd, tyvärr kunde man inte ringa någon för hemma var det mitt i natten. Jag ringde, men morsan sa mest ”ring i morgon”, ha ha.

Christian Nilsson: För mig är det allt med finalen. Både från Hong Kong när jag missade cuten och fick vara kvar och följa hur det gick för alla andra. Och sen när jag fick beskedet att jag kom med i finalen. Då var det väl, skulle jag kunna tänka mig, samma som för Jonas när man når den där gränsen. Sen var det en tävling på Valderrama när jag gjorde det bra och fick gå i ledarboll med Garcia (Sergio) på söndagen.

Louise Larsson: En minnesvärd grej var när syrran var med första gången efter operationen (systern Caroline, tidigare caddie åt Louise, tvingades i mars operera bort ena benet på grund av cancer). Det var på Irland i augusti. Det och när jag hade bestämt mig för att åka till Kina, och så grejade jag kortet där och kom med till finalen.

• Hur mycket följer ni varandra under tävlingssäsongen?

LL: Mycket, man kollar golfsidan på leaderborden och följer där.

CN: Jag med. Ibland kanske man glömmer bort det, då får man alltid påminnelse av Fredrik (Eliasson, trions gemensamma tränare) eller någon annan i Karlstad.

JB: Jag har Europatouren på på tv:n varje morgon. Jag kikar efter den här killen (Christian). Men dom har inte LET (damtouren) på morgonen.

CN: Det är det som är synd här hos oss, sändningstiden för USA är ofta på natten. Då sover vi som är seriösa idrottsmän, ha ha.

• Vem av er gjorde bästa prestationen 2011?

JB: Lollo. Med tanke på vad du haft utanför banan. Jag har bara spelat golf, ju.

LL: Alla är duktiga på sitt. Du har spelat så bra att du har klarat ett PGA-kort.

• Louise, hur har du påverkats av det som hänt din syster Caroline?

LL: Väldigt mycket första halvan på året, ända från när vi fick reda på det i mars och sen när jag inte var hemma och kunde träffa henne utan var ute och tävlade. Allting var väldigt jobbigt. Det var nog i augusti man kände att man började förstå vad som hänt. Och att nu är det som det är. Syrran har varit så positiv att man har ryckts med av det också.

JB: Jag hade en syrra som blev väldigt sjuk, inte så sjuk, men hon var väldigt sjuk förra hösten. Det gick inte så bra då.

CN: Det håller jag med om, jäkligt starkt att fixa det. Så hade du Nya Zeelands-grejen precis innan också (Louise och Caroline kom mitt i en stor jordbävning när de tävlade på Nya Zeeland).

LL: Jordbävningen var typ tre veckor innan så det var mycket på en gång. Man fick lite rädsla efter allt som hände, som för att åka hiss och flyga.

CN: Blev det lättare att spela golf efter det?

LL: Ja, man var inte rädd. Det var liksom ”Vad spelar det för roll?” Det var bara att köra. Det har hjälpt mig lite nu på slutet med.

• Ni har uppnått stora mål i år. Känner ni pressen att ni måste ligga på en högre nivå 2012 eller är det mest ett nytt självförtoende ni har med er i ryggen?

CN: Både och. Skönt att ha nått finalen, som en grej att ha gjort. Om jag inte skulle bli bättre nu, om det skulle vara så illa att jag förlorar kortet och inte får spela mer, är det skönt att blicka tillbaka och veta att jag har vunnit en tävling och att jag har kommit till finalen. Det är några milstolpar som ger lite trygghet. Samtidigt har jag nått de här grejerna, nu vill jag till högre saker.

JB: Det är skönt att ha nått ett av målen. Men jag har mer mål som jag vill nå. Nu jobbar jag för dem.

LL: För mig är det här också bara ett delmål.

• När drar den nya säsongen igång?

LL: I mitten på januari åker jag till Australien och tävlar i två inhemska tävlingar och sen i en Europatourtävling. Sen får vi se om jag kommer med på majorn eller inte.

JB: Jag åker tillbaka till USA 27 decmeber. Sen är första tävlingen den tolfte januari på Hawaii.

CN: Jag börjar i Abu Dhabi i slutet på januari.

• Vad blir viktigast under nästa säsong?

JB: Jag skulle vilja spela majors – så topp 50 i världen. Det är ett av målen. Det kommer nog ta ett tag, men dit vill jag gärna komma.

LL: Jag vill komma nästa år topp 25 på rakningen till sommaren, för då får jag spela British open. och slippa kvala. Sen är det alltid att vinna.

CN: Det är inte så mycket som är viktigt. Jag ville gärna komma till final – hade jag inte gjort det hade det inte varit så farligt ändå. Det vore jäkligt kul att vinna någon tävling, men det är inte så viktigt heller. Det är mer processen och att försöka utveckla saker som jag jobbar på inom vissa områden, som mental träning och fys och sånt. Sedan sätter man såklart upp tuffa delmål, det måste man nog ha för att motivera sig och lägga ned all den tid man gör.

• Hur firar ni nyår?

LL: Jag ska nog vara i Sälen med mamma och pappa med en till familj.

JB: Någonstans på stranden, det är ju 300 meter till stranden där jag bor. Det är riktigt bra där.

CN: Jag ska vara hemma. Det kommer lite folk och hälsar på.

Rätta oss
1 / 2
Christian Nilsson, Louise Larsson och Jonas Blixt hoppas på ett än mer sprakande 2012.
2 / 2
Golfstjärnorna Christian Nilsson, Louise Larsson och Jonas Blixt har var och en stått för enorma prestationer under 2011. Tillsammans med VF-sporten skålar de in det nya året – ett 2012 med stora golfutmaningar.
Aktuell artikel (1 av 2)
Golfstjärnorna drömmer om ett sprakande 2012

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!