Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 17 november - vecka 46
Ishockey

Johansson är hoppfull om nytt kontrakt

Efter fem säsonger och nästan 400 matcher för Washington Capitals har Marcus Johansson, 24, blivit en del av lagets kärna.Just nu svävar han dock i ovisshet – ett nytt kontrakt är inte påskrivet än – även om huvudstadsföreningen fortfarande har hans rättigheter. Något han trots allt tar med ro.– Just nu gör jag mig redo för en säsong precis som vanligt, berättar han för VF.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Marcus Johansson valdes av Washington Capitals i första rundan av NHL-draften 2009. Efter det blev det en säsong i Färjestad innan han började spela av sitt första NHL-kontrakt – ett treårigt rookiekontrakt. Ett kontrakt som förlängdes inför säsongen 2013–14, då skrev han på för två nya år och en snittårslön på två miljoner dollar.

Capitals har kvar Marcus Johanssons rättigheter, men än så länge har parterna inte kommit överens om ett nytt kontrakt. Och om inte parterna kommit överrens före den 29 juli kommer Johanssons lön avgöras av NHL:s egen skiljedomstol som helt enkelt kommer fram till hur mycket han är värd jämfört med andra liknande spelare.

Mycket att oroa sig för och tänka på?

Kanske.

Men Marcus Johansson som just nu laddar om hemma i Karlstad verkar ta det hela med ro. Han är fullt fokuserad på en fortsättning i klubben som draftade honom 2009.

– Det är jag inte bekymrad över, det lär bli spel där, säger Johansson som i övrigt inte kan uttala sig mycket om parterna och förhandlingarna dem emellan.

– Nu tränar jag hårt och förbereder mig, för spela kommer jag ju göra, men vi får se när allting blir klart bara. Det är något som tillhör helt enkelt och jag har folk där borta som sköter allting som de ska sköta.

Marcus Johansson kommer från sin poängmässigt bästa säsong där han spelade samtliga 82 matcher i grundspelet och där noterades för 20 mål och 27 assistpoäng.

I slutspelet blev det sedan två tuffa slutspelsserier mot New York-lagen Islanders och Rangers. Båda gick till sju matcher.

– Det var jäkligt tufft och jag åkte på en liten skada tidigt i slutspelet och det var svårt att prestera max. Men samtidigt så lär man sig att bara bita ihop att köra ändå, säger Johansson.

Första matchserien var dessutom, som han själv beskriver det, en holmgång.

Islanders fjärdekedja med Matt Martin, Cal Clutterbuck och Casey Cizikas tacklade allt som rörde sig och lite till. Spelare som Brooks Orpik och Alexander Ovetjkin var inte sena att svara upp.

– Jag har aldrig varit med om att de smällt så mycket och då var det inte bara de som brukar smälla på. Det var full holmgång – som det ska vara, då är hockey som roligast, minns Johansson.

Capitals gick vinnande ur matchserien och ställdes sedan mot Rangers.

– Det blev inte alls lika tufft. Det blev mer spelande hockey där det gick ut att hålla i pucken. Det var som dag och natt på de serierna egentligen.

Där fick Capitals dock till slut se sig slaget i den sjunde och avgörande matchen.

– Det var jobbigt, vi hade ledningen där i match fem med 1–0 och hade tre matcher. Så fick de in en kvittering och lyckades även vinna. Då borde vi ha vunnit, kändes som vi var bättre hela vägen.

Så här långt under silly season har Capitals varit ett av de mer aktiva lagen och har då bland annat fått in T.J. Oshie och slutspelsspecialisten Justin Williams. Känslan är att laget rustar för att utmana om en plats i Stanley Cup-finalen på allvar.

– Det finns ingen annan målsättning, det är final och seger som häller. Vi var inte nöjda någonstans med säsongen som gick även om vi är på rätt väg, säger Johansson.

• Ni fick in Barry Trotz som ny coach – vad har det betytt?

– Det har varit bra, den här gången kändes det som att det blev en nystart på riktigt, jag tror det var precis vad vi behövde och det har gett resultat. Även om vi inte vann så är vi på gång.

Hemma i Sverige är Karlstad fortsatt dit han söker sig.

– Jag har byggt hus här nu, så det känns som man han skaffat sig en utgångspunkt på riktigt. Något att komma hem till helt enkelt. När man är där borta åtta–nio månader om året är det skönt att ha en fast punkt när man är ledig.

Rätta oss
1 / 2
Marcus Johansson är hemma i Karlstad och berättar i en intervju med VF om att han är hoppfull om att hans kontrakssituation kommer att lösa sig.
2 / 2
Marcus Johansson och Washington Capitals slog New York Islanders i en dramatisk slutspelsserie i våras. Foto: Kathy Kmonicek/TT
Aktuell artikel (1 av 4)
Johansson är hoppfull om nytt kontrakt

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!