Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 juli - vecka 30
Friidrott

Målar upp drömscenario på Karlstad GP

När Maja Rogemyr målar upp sitt drömscenario för onsdagens tävlingar handlar det inte om resultat och hundradelar.Utan att äntligen få njuta under en tävling på hemmaplan.– Fulla läktare, att min familj är här, fint väder och lite medvind. Det vore jätteroligt, säger 100 meter häck-löperskan som har EM-kvalgränsen inom räckhåll.
Artikeln fortsätter efter annonsen

I vintras försvarade Maja Rogemyr sitt SM-guld på 60 meter häck inomhus. Utomhus har hon under säsongen kapat sitt personliga rekord nästan en halv sekund – numer lyder det 13,63. Med andra ord finns EM-kvalgränsen på 13,38 inom räckhåll.

Det finns i bakhuvudet.

– Men av tidigare erfarenheter vet jag att jag helst inte ska springa och tänka på en tid. Utan i stället gör det jag lärt mig de senaste två åren, att göra min grej. Att slappna av och vara närvarande där och då, av det kommer resultaten, säger Maja Rogemyr som är Sverigetvåa i år bakom Spårvägens Elin Westerlund.

Först och främst ser hon fram emot möjligheten att få njuta av en tävling på hemmaplan.

– Det ska bli jätteroligt, verkligen. Det är nog första året för mig som jag är med där jag känner mig hyfsat förberedd och i form. Tidigare har jag haft mycket skador och strul inför, så jag har aldrig känt att jag har kunnat göra mig själv rättvisa, säger Rogemyr.

Formen finns som sagt där, tiderna blir bättre och det trots att den där riktigt fullträffen inte har kommit än.

– Det känns som det finns ytterligare tid att plocka. Loppen där jag slagit personligt rekord varit långt från perfekta. Det finns mer att hämta och det vore verkligen så roligt att få till det på hemmaplan. Att få göra det här där jag tränar varje dag och har kört sedan man var liten.

En förklaring till den stigande formen är att hon har bytt tränare och träningsgrupp. Nu tränar Rogemyr med bland andra Filip Lööv med hans pappa Roland som tränare.

– Vi har börjat putsa på smådetaljer i tekniken som har lett till stora förbättringar både inomhus och utomhus. Det är nog grunden till att det har gått så bra. Och att jag har fått hålla mig relativt skadefri... Det vågar jag egentligen inte säga högt, peppar, peppar, skrattar hon.

Även mental träning ligger bakom lyftet.

– Andreas Kullberg har hjälp mig och det är också säkert en bidragande faktor till att det har lossnat lite, säger Rogemyr.

Senare i sommar hoppas Rogemyr att få till ett bra lopp under SM.

Drömmen om att få representera Sverige i Finnkampen finns också med i tankarna.

– Jag har inte varit med där, så det vore fantastiskt kul. Alla säger att det är en sådan upplevelse, inte bara själva tävlingen utan även stämningen som blir i landslaget och på arenan, säger Rogemyr.

Det skulle även innebära att Maja Rogemyr skulle få följa i sin morfar Rune Gustavssons fotspår. Han representerade Sverige i kampen mot Finland och vann även SM på 100 meter 1948.

– Jag var hemma hos min mormor i går och fikade, då satt vi och kollade på gamla bilder från när han var med på finnkampen, det var kul att se.

• Så snabbheten finns i generna?

– Ja, kanske. Jag tror det, lite i alla fall.

Rätta oss
1 / 2
Några av hemmahoppen som kommer till start i Karlstad GP – Simon Karlén, Sofie Skoog, Maja Rogemyr, Ida Hansen och Filip Lööv.
2 / 2
Aktuell artikel (1 av 2)
Målar upp drömscenario på Karlstad GP

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!