Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Friidrott

IF Göta tillbaka i toppen

IF Göta är åter en av landets främsta friidrottsklubbar.I dag tog föreningen ett överraskande brons i damernas lag-SM.– Nu är vi där vi vill vara. Det är jättekul, säger sportchefen Johan Engberg.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Åt toppklubbarna Ullevi, med Säfflekastaren Sofia Larsson som vann diskustävlingen på 54,47, och Hässelby kunde Göta inget göra – men där bakom var Karlstadsklubben starkast och säkrade tredjeplatsen och SM-bronset redan innan den avslutande diskuskastningen.

– Det känns jätteroligt. Tjejerna har gjort en sjujävla tävling, bra rakt igenom, säger Johan Engberg som inte hade väntat sig någon medalj.

– Vi åkte egentligen hit och hade målbilden att kan vi bli fyra har vi gjort det jättebra, då slipper vi kval nästa gång. Så att vi kunde slå båda storstadsklubbarna Lidingö och Spårvägen är kul. En fjäder i hatten för tjejerna.

Göta har haft några tyngre säsonger utan kunna hävda sig i den absoluta nationella toppen. Nu har klubben fått fram en gyllene generation tjejer födda 1997 och 1998 – och är åter på medaljplats i SM.

– Nu är vi där vi vill vara. Det här är helt klart ett steg i rätt riktning. Det är jättekul. De har gjort det otroligt bra, jag är stolt över dem allihop. En stor laginsats.

Karlstadsklubben hade tre grensegrare som lade grunden för bronsmedaljen. Elisabeth Höglund vann i spjut och Agnes Larsson var bäst i kulstötningen. Dessutom slog Sofie Skoog till med säsongens bästa resultat när hon vann höjdhoppet på 1,88.

– Sofie Skoog är den som gör det internationellt bästa resultatet. Hon hade även två bra försök på personliga rekordet 1,91. Nu är Sofie där hon vill vara. Hon har haft en lite trevande säsongsinledning enligt henne själv, även om vi runt omkring har sagt att hon är på gång, säger Johan Engberg.

Sportchefen tycker att klubbens skickliga ledare har stor del i framgången.

– Det är en klassiker, men vi har många duktiga tränare. Det gäller att fylla på underifrån och som ett led i det har vi anställt Felix Siljebäck Larsen som kommer vara ansvarig för ungdomsverksamheten.

– Det är inte Felix som ska göra jobbet, men han ska se till att det blir en samordning. Vi har 100 ideella ledare som gör jobbet.

Rätta oss
1 / 1
Sofie Skoog bidrog starkt till Götas SM-brons.
Aktuell artikel (1 av 1)
IF Göta tillbaka i toppen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!