Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 juli - vecka 30
Friidrott

Han ser fram emot släggfesten

Sommaren 2011 var Karlstad första stad någonsin att anordna en tävling i släggkastning över vatten.Tre år senare lever tävlingen kvar och den nyligen EM-uttagna Markus Johansson har varit med sedan begynnelsen.– Det är hur kul som helst, det är lite speciellt att stå och kasta så nära publiken, säger han.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Tre år i rad har det kastats slägga över Klarälven vid Residenstorget i Karlstad. Konceptet har varit lyckat och nu står det klart att det på tisdag blir dags för den fjärde upplagan av jippotävlingen.

– Vårt syfte är att lyfta fram de här grenarna som inte får så stort fokus vanligtvis. Det har varit ungefär 1 000 personer på plats tidigare år så vi hoppas på lika bra uppslutning i år igen, säger IF Götas sportchef Johan Engberg.

I år presenteras en nyhet från IF Götas sida. Tävlingen kommer inte enbart att bestå av tävlingskastning utan det kommer också att vara prickkastning där syftet är att träffa ett föremål som är utplacerad i vattnet.

– Vi har lite idéer men inte riktigt bestämt oss, det kan handla om en form av ”sänka skepp”. Tanken är att det kommer att vara tre tävlingskast och två prickskyttekast. Placeringarna kommer därefter att slås ihop, säger Engberg.

IF Götas framgångsrika släggkastare Markus Johansson, som för lite drygt en vecka sedan blev uttagen till EM i Zürich, har varit med vid alla tre tidigare tillfällen och ser fram emot mot tävlingen.

– Det är lite annorlunda att stå och kasta vid ett ställe som man vanligtvis sitter och spenderar fritid vid. Men väldigt roligt att all publik kommer så nära in på. Det är inte så vanligt att man har så mycket publik som släggkastare, säger han.

Johansson själv kommer att ha ett fullspäckat schema nästa vecka. Förutom jippotävlingen vid Klarälven på tisdagen så väntar Karlstad GP sedan på onsdagen. Under helgen därefter åker han till Madrid för en tävling.

– Tanken är att jag inte ska gå fullt ut här på tisdag för att spara lite krafter till onsdagen och lördagen, säger han.

• Hur ser du på att det blir ett moment med prickskytte?

– När man tränar handlar det inte alltid bara om att kasta så långt som möjligt. Ibland säger vi en längd och så ska jag försöka kasta så nära det som möjligt. Så det borde nog gå ganska bra, säger han.

Den Säfflebördige 25-åringen har sitt säsongsbästa kast från en resultattävling i Göteborg i slutet av maj. Där landade släggan på 76,16 meter. En distans som är dryga fyra meter längre än vad man beräknas behöva kasta för att undvika vattnet.

– Så som vi har vridit buren de senaste åren har det blivit ungefär 72 meter, så det är ganska långt. Vi har fått hjälp av dykare att hämta upp ett gäng släggor under de här tre åren, säger Engberg.

• Hur kommer ni att göra med säkerheten?

– Vi har gjort ett avtal med Karlstads båttrafik, sedan kommer vi att ha personer runtom för att försäkra att det inte finns folk i vattnet när det kastas.

Rätta oss
1 / 2
För IF Götas Markus Johansson blir det fjärde gången han kastar slägga över Klarälven.
2 / 2
Johansson laddar inför EM med Karlstad GP.
Aktuell artikel (1 av 1)
Han ser fram emot släggfesten

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!