Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 20 juni - vecka 25
Friidrott

Göta bäst i stafettpremiär

IF Göta ledde Karlstad Maratonstafett från start till mål.Slutmannen Anton Nilsson behövde inte förta sig.– Men man vill alltid ge järnet ändå, säger Anton Nilsson när han pustat ut.33 lag kom till start i premiärupplagan med Tyrstugan som start och målplats.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Vädret stod på arrangerande OK Tyrs och IF Götas sida. Det gjorde även stafettlagen som slöt upp för att springa 18 varv på en terrängbana som mätte 2 344 meter. Förhandsmålet var att nå upp till 30 lag – vilket arrangörerna klarade av.

– Det här var ett test och det slog väl ut. Vi har fått många uppskattande ord från deltagarna, säger Mikael Björemo, arrangemangsansvarig hos IF Göta.

Den tuffa backen efter ungefär halva varvbanan blev en utmaning för många stafettlag.

– Men Karlstad Maratonstafett ska vara en utmaning, säger Björemo.

Anton Nilsson tog sig an ”mördarbacken” med viss förtjusning.

– Banan är publikvänlig. Det var kul att det var så mycket publik i backen, säger Nilsson som hellre kallar sig terränglöpare än banlöpare.

– Jag springer bara på bana för att få tempoträning, säger Nilsson som i lördags deltog i Göteborgsvarvet som mäter ett halvt maratonlopp.

Av segerherrarna, som var 13 till antalet, hade även André Rangelind och Per Alsterdal en halvmara i benen. Lägg därtill att den kuperade terrängbanan tog ut sin rätt.

– 2.25 är ingen kanontid på en mara, säger André Rangelind, lagledare och coach för Götagänget som var sena med anmälan.

– Vi var några som ville springa så vi lade ut en intresseförfrågan på Götaforumet.

Det gav snabb respons.

– Så här i efterhand kanske vi kunde ha delat upp oss i två lag så fler hade fått springa mer än en sträcka, säger Rangelind.

Göta hoppas att premiärupplagen får flera uppföljare.

– Det vore kul att försvara vår seger, säger Anton Nilsson.

Götalöparna ställer sig mangrant på startlinjen i Karlstad Stadslopp den 15 juni. Där har Anton Nilsson en tid att slå. Han klockades nyligen för 35.02 minuter på ett millopp i Örebro.

– Nu vill jag gå under 35 minuter. Jag har inte sprungit bra i Stadsloppet tidigare. Jag har 36 minuter och något som bäst, säger han.

Mobarez IF slutade tvåa i tävlings- och motionsklassen. De var distanserade med 13 minuter och 48 sekunder av Göta- gänget. Etta i företagsklassen – och trea totalt – blev Tieto Long Distance Runners.

Mikael Björemo kunde avslutningsvis nästan utlova att Karlstad Maratonstafett funnit sin plats i tävlingskalendern.

– Vi satsar på att arrangera fler gånger, säger han.

Rätta oss
1 / 2
Sigrid Josefsson (nr 5) i Löfbergs 1 tar rygg på Mia Gyllenberg i Löfbergs 2 uppför den krävande backen vid Tyrstugan. Löfbergs 1 slutade tvåa i företagsklassen och andralaget kom på placering sex i resultatlistan.
2 / 2
Benjamin Ahlbäck såg till att ge IF Göta en bra start i den första upplagan av Karlstad Maratonstafett. Arrangörsföreningen ledde tävlingen från start till mål vid Tyrstugan i Karlstad. Segrartiden blev två timmar och 26 minuter.
Aktuell artikel (1 av 1)
Göta bäst i stafettpremiär

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!