Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 16 december - vecka 50
Fotboll

Resultatfokus på väg bort inom barnidrott

Tävlingsmomenten ska finnas som en naturlig del av idrotten – men fokuseringen på resultat och statistik bör tonas ner. Det menar Värmlands idrottsförbunds Per Dalebjer.

– För barn är inte det viktigt, det kommer oftast från vuxenvärlden, säger han.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Direktiven som gjort att Värmlands fotbollförbund valt att ta bort tabeller och slutsegrare – som VF skrev om i onsdagens tidning – i serier och cuper för barn kommer från början ifrån Riksidrottsförbundet (RF). Med andra ord är det inte något som bara rör fotboll.

RF definierar alla till och med tolv år som barn och fram tills dess uppmanar man att ”...tävlingsverksamheten ska huvudsakligen ske lokalt och resultaten ska ges liten uppmärksamhet.”

Det är något som Värmlands innebandyförbund har tagit fasta på.

För de yngsta, 8–9 år, handlar det om poolspel.

– Tanken är att alla ska möta alla bara, men det är inga resultat som ska rapporteras in och ingen statistik som ska synas över huvud taget, berättar Johan Carlsson, tävlingskonsulent på förbundet.

I nästa ålderssteg, 10–12 år, handlar det om seriespel, men fortfarande helt utan krav på att rapportera in några resultat som grund för en tabell.

– Då finns det deltagarprotokoll, men där kan man inte föra någon statistik utan det handlar mest om att vara säker på att alla är licensierade.

Först från innebandyns klass 4 – alltså klassen för 13-åringar – finns regelrätta tabeller med resultat. Och från innebandyns sida handlar det om att man följer de riktlinjer som finns från RF.

– Så är det absolut, bekräftar Carlsson.

Per Dalebjer, distriktsidrottschef vid Värmlands idrottsförbund, välkomnar beslutet att ta bort tabeller och slutsegrare för barn i fotbollen.

– Absolut. Och det är inte bara Värmland som har den hållningen, det handlar mer om att de verkställt det som Svenska fotbollförbundet står bakom, säger Dalebjer.

Efter beskedet från Värmlands fotbollförbund har det dykt upp en hel del kommentarer som ifrågasätter varför barn inte ska få tävla eller lära sig att vinna eller förlora.

– Vi har inget emot att tävla, det ligger i idrottens natur även i de små sammanhangen och i spontanidrotten, det kommer finnas kvar i själva utövandet. Det handlar snarare om att få bort fokus på tabeller och statistik, för barn är inte det viktigt, det kommer oftast från vuxenvärlden, säger Dalebjer.

– Det är mer utvecklande att sätta fokus på en prestation och vad man har lärt sig av olika tillfällen, fortsätter han.

Tillbaka till fotbollen.

Svennis Cup i Torsby var en av turneringarna som nämndes i onsdagens artikel i VF om de nya direktiven. Där ser man inga problem med att anpassa sig till de nya reglerna.

– Vi har korat vinnare, men vi har inte haft någon anslagstavla eller speaker vid den planen. Så vi har försökt att tona ner det så mycket som möjligt. Nu kommer vi att se över detta, så att det blir efter regelboken, säger Ronnie Walfridsson som varit ansvarig för cupen sedan 2005.

– Alla kanske kan möta alla på något vis, då får de ju spela nästan hela tiden och det är ju det viktigaste. De är ju på cup för att få spela fotboll, fortsätter han.

Läs också: Forskaren: Barn klarar av att vinna och förlora 

 

 

Hur resonerar ni?

Sture Hermansson, distriktsordförande, Värmlands ridsportsförbund:

”Det är inte så mycket tävlingar i de lägre åldrarna 8–10 år. Så det är egentligen först när de kommer upp lite i åldrarna och då har vi jobbat bort prispengar i de olika ponnyklasserna. Sedan jobbar vi aktivt för att följa FN:s barnkonvention, barn ska inte behöva bli utsatt för hets när de idrottar utan det handlar i ett första stadium om lek och samvaro. Och oftast är det inte barnen, utan föräldrarna som driver på.”

Björn Dahlin, ordförande, Värmlands friidrottsförbund:

”Vi har ett möte i november och då kommer frågan om olika tävlingsformer för de yngsta att tas upp. Men i dagsläget har vi inga konkreta förslag.”

En av de stora ungdomstävlingarna i länet är Värmlandsserien där deltagarna under fyra deltävlingar samlar poäng till sina föreningar. Då handlar det dock inte enbart om centimeter och hundradelar utan även deltagande.

”Den tävlingen är uppbyggt för att skapa en känsla kring samhörighet i föreningen. Så vi uppmuntrar till att man är med i många grenar, på så sätt bidrar man till klubben genom delta. Då avdramatiserar man det hela. Det är ett sätt, men vi behöver fundera på fler.”

Lars Nilsson, ordförande, Värmlands ishockeyförbund:

”Vi resonerar precis som de rekommendationer som finns från Riksidrottsförbundet, att man givetvis ska tävla men inte ha serier i så ung ålder. Vi var egentligen först i Sverige med de här frågorna för 15 år sedan. Jag minns när vi hade ett seriemöte och kom fram till att de lag som slutat i mitten av en tabell hade lärt sig mest, de som både förlorat och vunnit. Så det här tänket har genomsyrat vår verksamhet i många år”

Föreningarna anordnar själva träningsmatcher som komplement till skridsko- och hockeyskolor i de yngsta åldrarna. För 10- och 11-åringarna är förbundet med och arrangerar poolspel – dock utan att man sammanställer några tabeller. Från U12 finns serier med tabellräkning.

”Om två veckor har Svenska ishockeyförbundet en jättekonferens med tema ”Barn och ungdom” där just de här frågorna kommer att diskuteras och man ska ta fram en gemensam linje.

Eva Sundmalm, ordförande, Mellansvenska gymnastikförbundet (där Värmland ingår):

”Det bedrivs ett jättearbete centralt för att få inte få tävlingshetsen i de yngsta åldrarna. Man börjar tävla från sju års ålder men det är ganska stora förändringar på gång. Gymnastiken är en bedömningssport, men man jobbar med att man ska kunna få pris för till exempel bästa utstrålning och inte bara bästa volt. Ge barnen andra saker att sträva efter, till exempel ge pris för bästa sammanhållning. Sen finns det så kallade ”tyckartävlingar” där man delar ut pris till ettan, tvåan och trean. Men sen blir alla andra fyra – så man får inga förlorare”

När gymnaster blir äldre har man det man kallar för SM-stegen och det man kallar för RM-stegen.

”Det är jätteviktigt att gymnasterna är med på den nivå de hör hemma på för att kunna forma egna mål. RM-stegen har inte en lika hög svårighetsgrad vilket gör att alla tävlar utifrån sina egna förutsättningar på ett helt annat sätt”

Rätta oss
1 / 1
En tydlig trend inom hela idrottsrörelsen är att flera olika idrotter jobbar på olika sätt för att få bort fokusering från resultat och statistik i de minsta åldrarna.
Aktuell artikel (1 av 1)
Resultatfokus på väg bort inom barnidrott

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!